„Vallási patológiát” vizsgálna a francia belügyminiszter

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. december 15. szombat

vallási közösségek, például a tradicionalista katolikusok „vallási patológiáját” vizsgálná a francia belügyminiszter – írja a CNA.

Valls egy egy, a szekularizmus hivatalos politikájáról szóló konferencián fejtette ki, hogy vannak vallási csoportok, amelynek meg kellene vizsgálni, hogy nem jelent-e veszélyt a „vallási patológiája”, és hogy nincs-e szükség az esetükben „beavatkozásra”. Hozzátette: nem egyes véleményeket szeretnének erőszakkal legyőzni, hanem csupán érteni szeretnék, mikor fordul át egy vélemény „potenciálisan erőszakos és kriminális túlzásba”.

Valls a megfigyelendő vallási közösségek közt említette a szalafista muzulmánokat, az ortodox zsidókat és a Civitast, egy, a X. Szent Piusz Papi Testvériséghez közel álló tradicionalista katolikus szervezetet. A belügyminiszter szerint ezek a csoportok a modern világtól elszigetelten szeretnének élni, a Civitas pedig a természettörvény és az Egyház társadalmi tanításának hirdetésével nyílt veszélyt jelent a francia szekularizmusra. Hozzátette: nincs kompromisszum azokkal szemben, akik szembe mennek a köztársaság értékeivel.

A belügyminiszter felszólalását megelőzte Francois Hollande szocialista elnök december 9-i bejelentése, miszerint meg szeretné alapítani a Szekularizmus Nemzeti Figyelőintézetét. Az elnök az 1905-ös, szekularizmust hivatalos állami politikává emelő törvény elfogadásának évfordulóján hozta nyilvánosságra kezdeményezését. Hollandeék úgy gondolják, hogy a francia szekularizmus jelentős sebeket szenvedett az előző elnök, a jobboldali Nicolas Sarkozy idején, ezért most helyre kell azt állítani. 

Magyar Kurír

(szg)

You have no rights to post comments