Veszteséges a lourdes-i kegyhely működése

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. november 18. vasárnap

A La Croix beszámolója szerint az egyházmegyei könyvelés bejelentette, hogy a lourdes-i kegyhely a 2011-es évet egymillió eurós deficittel zárta, és egyben adományozásra kérte fel a kegyhely sorsát szívükön viselő híveket.

Annál is inkább, mivel a pénzügyi jelentés szerint a 2012-es év sem ígérkezik jobbnak. Lourdes gazdasági helyzetéről a La Croix-nak Thierry Castillo, Tarbes és Lourdes egyházmegye gazdasági vezetője beszélt, aki 2010. szeptember 1-je óta a kegyhely közvetlen pénzügyi felelőse is.

A 2011-es hiány okai több tényezőre vezethetők vissza. Csökkent a zarándokok által a helyszínen hagyott adományok összege: a perselyekbe bedobott pénzek 3%-os, a gyertyákra és fogadalmi felajánlásokra szánt összegek pedig 3,5%-os visszaesést mutatnak – mondta el Thierry Castillo. A könyvelő szerint az adományok csökkenése elsősorban a szervezett zarándoklatok keretében érkező hívek számának 5%-os csökkenésével magyarázható.

„A deficit másik lényeges oka, hogy nagyon kevés végrendeleti hagyatékot kaptunk: 2010-hez képest a különbség 1,2 millió euró. Ehhez járulnak még hozzá az általunk végzett kereskedelmi tevékenységek negatív mutatói” – folytatta Castillo. A kegyhely ugyan előállít és értékesít különböző termékeket, gazdasági szempontból elsősorban mégis azoktól az esetleges bevételektől függ, amiket a hagyatékok és az adományok jelentenek.

A 2011-et megelőző éveket Lourdes szerény, a költségvetés 1-3%-át kitevő többlettel zárta. A 2008-as év a jelenések 150. évfordulója miatt kiemelkedően sikeres volt, de a kegyhely a hagyatékok és az adományok viszonylag magas összegeinek köszönhetően 2009-ben is nyereséges időszakot hagyott maga mögött.

„Az adományok mértéke 2010-től kezdett érezhetően csökkenni, de ezt a hiányt akkor még néhány jelentős összegű hagyaték kompenzálta, így ezt az évet 400.000 eurós többlettel zártuk – mondta el a gazdasági felelős. – Majd következett 2011. a maga egymillió eurós hiányával. Mára kénytelenek vagyunk szembenézni vele, hogy a kegyhely kiadásai nem állnak arányban azokkal a bevételekkel, amiket garantálni tudunk.”

A hiány kezelését célzó intézkedésekkel kapcsolatban a könyvelő elmondta, hogy nem vesznek fel új alkalmazottakat a nyugdíjba vonulók helyére: „2013-ban ezzel nyolc alkalmazott bérét takarítjuk meg.” Másik személyügyi változtatás, hogy hússzal kevesebb szezonális munkaerőt foglalkoztatnak majd. Április elejével, a „zarándokszezon” beindulásával ugyanis az állandó alkalmazottak mellett a kegyhely minden évben alkalmaz szezonális munkaerőt is, akik száma a döntés értelmében 2013-ban 140 helyett már csak 120 lesz. Leépítést és elbocsájtásokat azonban semmiképpen sem szeretnének eszközölni.

További intézkedések gyanánt a kegyhely megpróbál évi 150-200.000 eurót lefaragni a működési költségeiből, illetve igyekszik emelni bevételeit. „Határozottabban kívánjuk kommunikálni az adományozók és a zarándokok felé, hogy az ő felajánlásaik képezik Lourdes elsődleges bevételi forrását (a költségvetés 76%-át) – folytatja Thierry Castillo. – A püspökünkkel, Nicolas Brouwet-val azt a célt tűztük ki, hogy 2015-re helyreálltjuk a gazdasági egyensúlyt.”

„Tisztában vagyunk vele, hogy nagy bizalmat kell vetnünk a jövőbe, ha a pénzügyi egyensúly helyreállítását az emelkedő bevételektől reméljük, ez a bizalom azonban nem alaptalan.” Az októberi árvízkárokat követően az emberek külön kérés nélkül, maguktól siettek a kegyhely megsegítésére: „Rengetegen kerestek meg minket e-mailben, telefonon a világ minden tájáról, és adományokat ajánlottak fel a károk enyhítésére. (...) Ez életmentő volt, hiszen saját erőnkből még a biztosítási összeggel együtt sem tudtuk volna finanszírozni a kétmillió euróra rúgó helyreállítási munkálatokat. (...) Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki akár önkéntes munkával, akár anyagi eszközökkel hozzájárult a károk enyhítéséhez.”

La Croix/Magyar Kurír

You have no rights to post comments