USA, Brazília: újabb próbálkozások Isten nevének kiiktatására

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. november 17. szombat
Ateisták levélben kérik Obama elnököt, hogy a januári elnöki eskünél ne említse Isten nevét és ne használjon Bibliát. A brazil ateistákat a bankjegyen található felirat zavarja.

Az egyesült államokbeli Freedom From Religion (vallásmentesség) Alapítvány levélben fordult az újra megválasztott Barack Obama elnökhöz, amelyben azt javasolják: „esküje megerősítésekor alkalmazza az Alapítók szóhasználatát, a vallásos kifejezéseket pedig iktassa ki. Miért ne helyezhetné a kezét az Alkotmányra a biblia (sic) helyett?” Hozzáteszik, hogy az „Isten engem úgy segéljen” formula – amelynek használatát egyébként nem írja elő az alkotmányban szereplő esküszöveg – alkotmányellenes, mivel kirekeszti a nemhívőket, akik „Amerika jövőjét” alkotják. Az ateisták tavaly bírósági úton is megpróbáltak szándékukat érvényesíteni, ám a Legfelsőbb Bíróság elutasította kérelmüket. 

Brazíliában egy szövetségi tisztségviselő 17 oldalas indítványban javasolja, hogy az állam minden bankjegyről távolíttassa el a „Deus Seja Louvado” (dicséret Istennek) kifejezést, mivel az sérti a nemkeresztények és a nemhívők jogait. Jefferson Aparecido Dias szerint „Brazília szekuláris állam, s mint ilyennek, teljesen el kell határolódnia mindennemű vallási megnyilatkozástól”. A brazil bankjegyeken 1986 óta szerepel – miniatűr betűkkel – az említett kifejezés, mégpedig a központi bank közleménye szerint azért, mert az alkotmány szerint Brazília demokratikus kormánya „Isten oltalma alatt” alakult. A közlemény hozzáteszi: az államnak jogában áll „egy magasabbrendű lény vagy istenség létezésére utalni, amennyiben nem céloz valamely konkrét hitrendszerre” – írja a Christian Post. 

Magyar Kurír

(mk)