Átírják a hiteteket!

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. november 07. szerda

Az Egyesült Államok Püspökkari Konferenciája november 6-án új honlapot indított a vallásszabadság védelmében. (Ennek oka, hogy az amerikai kormány erőteljes támadást indított a katolikus egyház és hit ellen.)

A hit és a hitből fakadó cselekvés egységet alkot. A vallásszabadság – szögezik le a püspökök – nemcsak a hit, hanem a cselekvés szabadságát is jelenti, vagyis azt, hogy a vallási közösségek határozzák meg a hitüket, ne pedig a kormány. „Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy vallási felfogásával ellentétesen cselekedjék akár a magánéletben, akár nyilvánosan, egyedül vagy csoportosan, kivéve, ha az a közrend fenntartása érdekében szükséges” – fogalmaznak.    

A vallásos gondolkodás és cselekvés szabadsága alapvető jog Amerikában. „Most azonban a kormány országszerte átírja a hitünket” – figyelmeztetnek a püspökök, és konkrét példákkal igazolják a vallásszabadság megsértését.  

„A szövetségi egészségügyi minisztérium nemrégiben úgy határozott, hogy a katolikus iskolák, segélyszervezetek és kórházak nem minősülnek 'vallásos munkáltatónak', melynek vallásszabadsága védelmet élvezne. Így – a dolgozóik után befizetett egészségbiztosítás keretében – kénytelenek lesznek erkölcsi és vallási felfogásukba ütköző dolgokért [fogamzásgátlás, sterilizáció, abortív szerek – a szerk.] fizetni.”

„Alabama államban egy új rendelkezés értelmében a katolikusok nem segíthetik az iratokkal nem rendelkező bevándorlókat, még olyan alapvető szükségleteikben sem, mint az élelmiszer, a lakhatás, az egészségügyi ellátás. Connecticutban pedig egy törvényjavaslat megváltoztatta volna az Egyház felépítését és vezetését, lehetővé téve, hogy az állam a maga képére alakítsa az Egyházat.”

„Mindezek fenyegető, baljós tendenciák az Egyesült Államokban; ugyanakkor világszerte sokkal súlyosabb vallásellenes támadások tapasztalhatóak. A vallásellenes indítékkal elkövetett mészárlások, templomrobbantások, árvaház-gyújtogatások sok országban sajnos még mindig gyakoriak” – hangsúlyozzák a püspökök. 

A honlap cselekvésre biztatja az olvasókat: vegyék fel a kapcsolatot választott képviselőjükkel, buzdítsák őket a vallásszabadság védelmére, illetve a közösségi oldalak segítségével ismerőseik körében is hangsúlyozzák ezen alapvető jog fontosságát. 

Magyar Kurír

(mk)