Hollywood új sztárjai a bibliai hősök

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. október 30. kedd

Hollywoodban régi-új témát választottak a nagy filmgyártó cégek. A tucatnyi szuperhősről szóló mozifilm után a következő években futószalagon készülnek bibliai történetekről filmeket forgatni. Képregényhősök helyett bibliai szereplők kerülnek a vászonra: Noé, Mózes (egyszerre két változatban is), Káin, Dávid, Pilátus, Mária és Góliát lesz a főhős, olyan stúdiók kivitelezésében, mint a Warner Brothers, 20th Century Fox és a Paramount Pictures.

A váltás oka csak részben az, hogy Mózes könyvei után nem kell jogdíjat fizetni, és Dávid alakja sincs lekötve egyetlen stúdiónál sem. A rendezők szerint a bibliai történetek a csúcstechnológia után kiáltanak, és mondanivalójuk is minden generációt meg tud szólítani.

Noé bárkáját már meg is építették, 45 méter hosszú lett az ősi hajó hasonmása, amely a Titanickal ellentétben a film végére is a víz színén marad. Az úszó állatkertnek és menedékhajónak a kapitánya most Russel Crowe lesz, a filmbéli Noé. A mozit Darren Aronofsky rendezi, az Oscar-díjas Fekete Hattyú rendezője. A Paramount Pictures nem csekély összeget, átszámítva mint­egy 28 milliárd forintnyit fektet a filmbe, tehát egyértelműen nem egy mellékes projektnek szánják. Már el is kezdődött a forgatása részben az Egyesült Államokban, részben Izlandon.

A Noé történetét feldolgozó eposzi jellegű alkotás azonban csak a számos további bibliai témájú filmterv egyike, amelyek a legnagyobb stúdiók tervezőasztalán vannak. A Warner Brother’s már dolgozik egy Mózesről szóló alkotáson, amelynek a munkacíme „Istenek és királyok”. A stúdióhoz közeli források azt állítják, hogy várhatóan Steven Spiel­berg rendezi majd, aki rajzfilm formában egyszer már a nagy vászonra vitte a történetet. Ugyanez a stúdió beszerzett egy Poncius Pilátusról szóló forgatókönyvet is.

Egy másik világhírű stúdió egy másik világhírű rendezővel szintén Mózesről tervez filmet forgatni. A 20th Century Fox stúdió „Exodus” munkacímmel készítene filmet az ószövetségi szereplőről, amelyet az előrejelzések alapján Ridley Scott fog rendezni. A Sony Pictures a Káin megváltása címmel forgatna filmet, kissé szabadon átvéve Káin és Ábel testvérgyilkosságának történetét egy természetfeletti hangulatú moziba. Várhatóan ez lesz Will Smith rendezői debütálása.

„Góliát” címmel is várható egy film, ami a címéből adódóan Dávid és Góliát történetét eleveníti meg. A Passió „utólagos előzménye” lehet a „Mária, Jézus anyja” című alkotás, aminek az előkészületei már szintén megkezdődtek. Ez utóbbi nem Mel Gibson műve lesz, viszont a Passió rendezője sem hagyhatja ki, hogy bibliai vonatkozású filmet készítsen. Gibson most a Makkabeus Júdás történetéről szeretne kétrészes filmet forgatni. Egy másik, nevesebb filmrendező, Paul Verhoeven pedig Jézusról készítene filmet, „A názereti Jézus” címmel.

Miért használ Hollywood hirtelen újra ennyi bibliai történetet és szereplőt? Ennek jórészt gazdasági okai vannak. A filmkészítők az elmúlt évtizedben előszeretettel építették a jól ismert képregényhősökre a filmjeiket, kiszolgálva a már kiépült rajongótábort és közönséget. Nos, a Biblia még bombabiztosabb alapközönséggel rendelkezik, lévén a legnagyobb számban eladott könyv a világtörténelemben. A szereplőket világszerte százmilliók ismerik, így az ilyen témák már alapvetően széles közönséget vonzanak Amerikán belül és kívül egyaránt. Ráadásul a Biblia izgalmas, drámai események és karakterek tárházát nyújtja.

Második nyomós érve a filmgyártóknak, hogy míg a népszerű képregényhősök „szerepeltetéséért” hatalmas összegeket kell kifizetni jogdíjként, addig a szintén közismert és népszerű bibliai szereplők „használata” ingyenes, mivel valamennyien közkincset képeznek, és a szerzőknek sem kell jogdíjat fizetni, lévén hogy valamennyi bibliai könyv bőven túl van a jogdíjfizetés alá eső hetvenéves koron.
(Petrőcz Jordán, Hetek)

You have no rights to post comments