Az orvos szerint az öngyilkosságban nincs semmi méltóságteljes

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 27. csütörtök

Amennyiben a lakosság megszavazza a Méltósággal meghalni elnevezés? törvényjavaslatot, receptre kaphatják a gyógyíthatatlan betegek a halált okozó tablettát az amerikai Massachusetts államban. Egy katolikus orvos, Mark Rollo gondolatai az orvosilag asszisztált öngyilkosságról.

„Sem az öngyilkosságban, sem a betegét megölő orvosban nincs semmi méltóságteljes. Az orvosban, aki gyógyít is és öl is, senki sem fog bízni. A tervezet szerint a halál okaként az öngyilkosságtól különböző, más okot kell megjelölni; az orvos kénytelen lesz hazudni. Hazugság és gyilkosság sokszor együtt jár; a Sátánt gyilkosként és a hazugság atyjaként emlegetjük” - mondta Leominsterben tartott előadásában Mark Rollo családorvos. „Ha ezt megszavazzák, a halál ma még lopakodó kultúrája teljes sebességre gyorsul.”

A rendelet támogatói szerint számos biztosítékot tartalmaz, amelyek Rollo szerint fabatkát sem érnek. Azokat tekinti gyógyíthatatlan betegeknek, akiknek hat hónap vagy kevesebb van hátra az életéből. Rollo szerint azonban ez nagyon bizonytalan. „Orvosként elmondhatom, hogy az orvos sokszor téved a diagnózist és a prognózist illetően.” Ugyancsak problémás, hogy nem lenne kötelező a beteg utólagos követése. Ha egyszer felírták neki a halálos szert, s ő meggondolja magát, tudtán és beleegyezésén kívül is beadhatják neki – figyelmeztetett.

A katolikus orvos szerint a legtöbb orvos nem fog öngyilkosságnál segédkezni, de lesznek, akik igen. „Klinikák fognak az öngyilkosságra szakosodni. Az asszisztált öngyilkosság lehetőségét olyan betegekre is ki fogják terjeszteni, mint az AIDS-fertőzöttek és a cukorbetegek. Mindez végül az akarat ellenére végrehajtott eutanáziához vezethet, mint Hollandiában. Ahol megengedett az orvosilag asszisztált öngyilkosság, ott az eutanázia sincs messze. Hollandiában az öregek már félnek kórházba menni” – mutatott rá az előadó.

Az asszisztált öngyilkosság engedélyezését az Együttérzés és Választás (Compassion & Choices) nevű társaság támogatja, míg az Amerikai Orvosi Egyesület és a Massachusettsi Orvosi Egyesület ellenzi. Rollo megjegyzi: az Együttérzés és Választás elnevezés megtévesztő. „A gyilkolásnak semmi köze az együttérzéshez” – idézi az szakembert a Catholic Free Press.

Magyar Kurír