Pert nyert egy devizaadós a bankja ellen

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 14. péntek
Ilyen ítélet eddig még nem született Magyarországon! Tisztességtelenül emelte az Erste Bank egyik devizahitelesének kamatát, azt ugyanis nem indokolták pénzpiaci folyamatok - mondta ki első fokon a bíróság. Az ügy már a végrahajtási szakaszban volt, a család már készült a kiköltöztetésre.

Első fokon pert nyert egy balatonlellei devizahiteles férfi az Erste Bank ellen. A Fonyódi Bíróság indoklásában kimondta: a pénzintézet tisztességtelenül emelte a kamatot. Az ügy már végrehajtási szakaszban volt, a családot bármikor kiköltöztethették volna a többgenerációs házból – számolt be a Híradó.

Fabi József 2008-ban unokája segítségével 21 millió forint szabadfelhasználású devizahitelt vett fel a vállalkozása életben tartásához. Egy évvel később csaknem két százalékkal megemelte a kamatot a bank az emiatt megemelkedet törlesztőrészlet pedig már nem tudták fizetni. Az Erste Bank 2010-ben felbontotta a szerződést, pár hónapja a végrehajtás is elindult.

A család júniusban indított pert a bank ellen, mert szerintük a pénzintézet indokolatlanul emelte meg a kamatot. A Fonyódi Bíróság most kimondta: a bank egyoldalú szerződésmódosítása tisztességtelen volt, ezért semmis. Emiatt a végrehajtást is azonnal megszüntették. Ilyen ítélet eddig még nem született Magyarországon.

Nem az egész szerződés tisztességtelen, hanem abból egy-egy szerződési feltétel, ebben az esetben az a szerződési feltétel, aminél a bank biztosítja magának az egyoldalú szerződésmódosítás jogát – hangoztatta Dr. Léhmann György ügyvéd.

A jogszabályok szerint a bankoknak csak akkor van lehetőségük egyoldalú szerződésmódosításra, ha ezt a pénzpiaci folyamatok indokolják. A bíróság szerint ebben az esetben nem indokolták.

Korábban Szász Károly, a PSZÁF elnöke elmondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás ellentmond az európai gyakorlatnak, és "nem fogadható el, hogy a bankrendszer meg nem szolgált, kockázatvállalás nélküli költségeket terhelhet rá az ügyfelekre, abban bízva, hogy az állam előbb-utóbb úgyis belép az adósok megsegítése érdekében."

Az Erste Bank  részéről nem kívántak nyilatkozni. Közleményükben azt írják: nem kívánják kommentálni az első fokú ítéletet és fellebbeznek a döntés ellen. A gyakorlat egyébként valószínűleg nem csak az Erste-nél fordult elő, így adott esetben számos hasonló per indulhat még.

(index)

You have no rights to post comments