A Tisza-tavat is felhasználják a vízpótláshoz

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 06. csütörtök

Augusztusban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén mindössze 3,1 mm csapadék hullott, ami a sokéves átlagnak csupán az 5,8 százaléka. Az esők nem csak a Tisza középső részén maradtak el, hanem a folyó vízgyűjtő területén is nagy a szárazság. Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) adatai alapján a Tisza vízszintje sok helyen negatív rekordot döntött, néhol már lábbal átkelhetünk a folyón.

Szerda reggel az OVSZ honlapja összesen 11 települést sorolt fel a Tisza vagy annak vízgyűjtőfolyói mentén, ahol eddig soha nem látott szintre csökkent a vízszint mértéke. A víz a legalacsonyabb a Marosban az erdélyi Gyulafehérvárnál. A Maros mellett szintén kevés volt a víz a Borzsában Ukrajnában Dolhánál (100 cm), Romániában a Szamosban Szatmárnémetinél (-88 cm) és Magyarországon Csengernél (-132 cm). A Láposban a romániai Hagymásláposnál 43 cm, az Ungban az ukrajnai Drugetházánál 33 cm, a Sajóban a szlovákiai Sajólénértnél 34 cm, a Tarnában Magyarországban Tarnaméránál 17 cm, illetve a Fehér-Körösben Romániában Kisjenőnél -2cm volt a víz szintje.

A szerda reggeli vízhozam is kifejezetten alacsony volt a Tiszán. Szegednél 148 köbméter volt másodpercenként, ami valamivel nagyobb a hétfői 114 köbméteres vízhozamnál, de csak töredéke a Tiszán szokásos másodpercenkénti 820 köbméteres adatnak.

A Tisza magyarországi szakaszán csak az északi részeken magasabb a vízállás, de ott is csak a duzzasztógátak miatt. Ezeken a szakaszokon a kompok is közlekednek például Tiszacsege és Ároktő között, ahol kérdésünkre elmondták, hogy ott nem okoz gondot a vízállás.

Ahol azonban jelenleg nincs víz, például Szolnok előtt Tiszaroff és Tiszasüly között, vagy Szeged fölött a Csongrád-Csépa és a Mindszent-Baks kompátkelőknél, ott a hajók se járnak. Jelenleg az is bizonytalan, hogy itt mikor indulhat újra a kompközlekedés.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál a helyzet tartós elhúzódására készülnek és a csökkenő vízhozamok mellett a meglévő vízkészletek minél takarékosabb felhasználásara törekednek. Csökkentik a Körös-völgybe történő "vízleadás ütemét" és a Tiszában a hiányzó napi vízmennyiséget a Tisza-tó vizéből kezdik el pótolni.

Az időkép.hu jelentése szerint a jövőbeni kilátások nem túl bíztatóak. A következő egy hétben nem várható jelentős mennyiségű csapadék a Tisza vízgyűjtő területén, így tovább romolhat a helyzet. A csütörtöki hidegfront is csak záporokat, zivatarokat okoz a Tisza vízgyűjtőjén, melyek inkább lokális jellegűek lesznek, és az ezt követő időszakban ismét száraz időjárás köszönt be a Tisza felső szakaszán és annak mellékfolyóin.

(index)