Fordulat - hamisan vádolták koránégetéssel a lányt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 03. hétfő

Újabb csavar a pakisztáni istenkáromlás ügyében: a helyi rendőrség letartóztatta azt a muszlim papot, aki korábban egy keresztény kislányt gyanúsított meg a Korán elégetésével.

A nyomozók szerint azonban valójában éppen Hálid Csisti volt az, aki a megégett lapokat a 11, más források szerint 14 éves lány csomagjába tette. Az ügy kipattanásakor az Iszlámábádhoz közeli falu keresztény lakosságának jó része elmenekült, mert féltek a muszlim közösség bosszújától. A mostani fejleményeknek köszönhetően azonban nemcsak a lány szabadulhat ki hamarosan, de az indulatok is csillapodhatnak. A lány egyes sajtójelentések szerint Down-kóros, mások szerint viszont egyszerűen csak visszamaradott a korához képest.

Pakisztán törvényei szerint az egyik legsúlyosabb bűn az istenkáromlás. Bár halálos ítéletet még nem hajtottak végre ilyen ügyben, a perbe fogott emberek könnyen kaphatnak életfogytiglani börtönbüntetést. Ennél is súlyosabb volt az az incidens, amikor egy másik pakisztáni város muszlim lakossága halálra vert egy istenkáromlással gyanúsított, amúgy a rendőrség épületében őrzött férfit.

A sokak szerint túlságosan szigorú törvény változására kevés esély van, a közelmúltban két olyan politikus is merénylet áldozata lett, aki kritizálta a blaszfémiára vonatkozó szabályozást – egyiküket saját testőre gyilkolta meg.

(index)

You have no rights to post comments