Soha nem volt még kisebb az északi-sarki jégtakaró

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. augusztus 28. kedd
Megdöntötte az öt évvel ezelőtt mért negatív rekordot az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró mérete, amely a várakozások szerint néhány hétig még tovább csökken – derült ki hétfőn nyilvánosságra hozott amerikai adatokból.
Az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró kiterjedése 4,1 millió négyzetkilométerre zsugorodott, ez 70 ezer négyzetkilométerrel kisebb, mint a műholdas mérések 1979-es kezdete óta mért korábbi legalacsonyabb, 2007-es érték – közölte az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC).
Walt Meier, a központ egyik tudósa szerint meglepő, hogy idén már augusztusban megdőlt a 2007 szeptemberi negatív rekord. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg jóval alulmúlja majd az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése a 2007-es minimumot, mire megáll a zsugorodás. A jégtakaró mérete ugyanis még várhatóan szeptember közepéig-végéig, a nyári olvadási időszak szokásos végéig csökken.
Az arktiszi jégtakaró visszahúzódása aggodalommal tölti el a tudósokat és a környezetvédőket, hiszen az északi-sarkvidéki jég bolygónk természetes légkondicionáló berendezéseként működik.
"Ezek az előzetes adatok megcáfolhatatlan bizonyítékát nyújtják annak, hogy a globális felmelegedéshez vezető üvegházgáz-kibocsátás károsítja bolygónk egyik kritikus környezeti elemét, amely segít a globális klíma stabilitásának megőrzésében" – mutatott rá Kumi Naidoo, a Greenpeace ügyvezető igazgatója.
A norvég Nansen Környezetvédelmi és Távérzékelési Központ  már a múlt hét végén jelezte: becsléseik szerint a 2007-es rekord minimum alá csökkent az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró mérete.
Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben éri el a minimum és márciusban a maximum értékét. A kutatók előrejelzései szerint a következő évtizedekben előfordulhat, hogy a nyári időszakban teljesen eltűnik a jégtakaró.
(MTI)