Benedek pápa: a világiak is felelősek az egyház missziójáért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. augusztus 27. hétfő

Négy kontinens 35 országának képviselői gyűltek össze a Katolikus Akció nemzetközi fórumára augusztus 22. és 26. között Jasiba.  XVI. Benedek pápa üzenetben fordult a találkozó résztvevőihez.

 

A szervezet VI. közgyűlését tartja a romániai városban, ahol a választott témát vitatják meg: A Katolikus Akció világi tagjai: egyházi és társadalmi kölcsönös felelősség. Az emmauszi tanítványokhoz kötődő bibliai idézetből indulnak ki: „Még abban az órában útra keltek és visszatértek Jeruzsálembe” (Lk 24,13–35).

Az Egyháznak érett világi hívőkre van szüksége, akik kölcsönösen felelősek egyetemes küldetéséért. Nem lehet őket pusztán a papság „munkatársainak” nevezni – mutat rá a Jasi tanácskozás résztvevőinek küldött üzenetében XVI. Benedek. Majd annak a kívánságának ad hangot, hogy a szervezet váljon a szeretet globalizációjának laboratóriumává. A papság és a világi hívők közötti különbségtétel az évszázadok folyamán alakult ki, az Egyház létrejöttekor nem merült fel ennek a kérdése, egy szívet és egy lelket alkottak. A világiak arra kaptak meghívást az Egyházban, hogy főszereplők legyenek az Egyház küldetésében az imával, a tanulással, az egyházi életben való aktív részvétellel, valamint figyelemmel és pozitívan fordulva a világ felé az idők jeleit kutatva. Legyenek bátor és hiteles tanúságtevők a társadalom minden területén – kéri a Szentatya.

A világi hívők saját tapasztalataikkal segíthetik a lelkipásztor munkáját a lelki és a világi dolgokban. A mai kor számára érthető nyelven és módon hirdessék az evangéliumot, ez ugyanis az új evangelizáció kihívása. A pápa emlékeztet a Katolikus Akció elkötelezettségére, vagyis arra, hogy vállalja fel az Egyház apostoli feladatát annak teljességében. Vállalják fel és osszák meg egymással az egyházmegyék és a plébániák lelkipásztori döntéseit, elősegítve a találkozás és az őszinte együttműködés alkalmait az egyházi közösség más részeivel. Teremtsenek a papokkal olyan kapcsolatokat, amelyekben kifejeződésre jut az elismerés és a szeretetközösség egy élő, szolgáló és missziós közösség érdekében. Ápoljanak hiteles kapcsolatokat mindenkivel, kezdve a családtól. Készségesen vegyenek részt a társadalmi, a kulturális és a politikai életben, minden szinten a közjót állítva a középpontba.

Végül XVI. Benedek azt kéri a Katolikus Akció tagjaitól, hogy újítsák meg elkötelezettségüket az életszentség útjának követésére az Egyház társadalmi tanításának tükrében. Növekedjenek együtt az Egyházzal, társfelelősséget vállalva abban, hogy az emberiség számára a reményt kínálják fel, bátran új javaslatokat fogalmazva meg.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments