36 egyetemről tiltották ki a nőket Iránban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. augusztus 21. kedd

Az iráni oktatási minisztérium bejelentette, hogy 36 egyetemen összesen 77 szakot kizárólag férfiak számára indítanak el a jöv?ben. Az iráni n?k 1979 óta járhatnak egyetemre, és az utóbbi években látványosan jobb eredményeket értek el a férfiaknál...

A tavalyi tanévben az egyetemre jelentkezők 60 százaléka nő volt, mivel egyre több konzervatív családban vált általánossá, hogy a lánygyerekeket is egyetemen taníttatják. Ezzel párhuzamosan a férfiak között hanyatlani kezdett az egyetemi képzés népszerűsége, sokat inkább a gyorsan nagy pénzzel kecsegtető fél-, vagy egészen illegális munkákat választják helyette.

Az iráni kormányt és főleg a vallási vezetőket aggodalommal töltötte el, hogy a nők egyre szélesebb körű oktatása feminista és emberjogi mozgalmak erősödéséhez vezethet, illetve a házasodási és gyerekvállalási kedv csökkenéséhez. Az új szabályozás szerint csak férfiak számára indulnak az angol, az irodalom, a vendéglátóipari, a régészeti, a számítástechnikai, atomfizikai, elektronikai mérnöki, ipari mérnöki, illetve üzleti szakok az ország egyetemein. Több egyetem teljesen kizárta a nőket az összes képzéséből. A szabályon túli szigorúságot azzal indokolják, hogy teljesen feleslegesen adtak egyetemi képzést a női hallgatóknak, azokat 98 százalék körüli arányban utasította el aztán a munkaerőpiac.

Irán oktatási minisztere, Kamran Daneshjoo azt mondta, a nők előtt továbbra is rengeteg egyetemi szak áll nyitva, és a 77 képzésből való kitiltásuk a felsőoktatás egyensúlyának megőrzésére tett szükséges lépés volt. (index)

Félreértések elkerülése végett, mi a nők egyenlő jogai és szabad iskolázási lehetősége mellett vagyunk - a cikk elrettentő példa...

You have no rights to post comments