Halálbüntetés a világ országaiban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. augusztus 17. péntek

Az utóbbi negyven évben a halálbüntetés elleni küzdelem komoly eredményeket hozott. Az Avvenire olasz katolikus napilapban Marco Impagliazzo ismertette a jelenlegi helyzetet.

Impagliazzo beszámol arról, hogy negyven évvel ezelőtt még csak 23 országban törölték el a halálbüntetést, egész földrészeken volt még érvényben. Mára 99 országban teljesen eltörölték, 7 országban nem alkalmazzák a közönséges bűncselekmények esetében. 44 állam de facto eltörölte a büntetés ezen formáját, vagyis törvénykezésében még szerepel ugyan a halálbüntetés, de évek óta nem alkalmazzák; 5 országban pedig moratóriumot vezettek be az alkalmazására. Az utóbbi tíz évben 30 országban törölték el a halálbüntetést, beleértve ebbe a törvénymódosítást és a gyakorlati alkalmazás megszüntetését is. 43 országban van még érvényben, de nem mindenütt alkalmazzák rendszeresen.

Az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb nyugati ország, amelynek különböző államaiban még érvényben van a büntetésnek ez a legsúlyosabb formája. A halálbüntetés eltörlésének hívei azonban itt is eredménnyel jártak az utóbbi időben: New Jersey, Új-Mexikó és Illinois eltörölte a halálbüntetést, az év végén Kaliforniában pedig népszavazással döntenek a kérdésről. Az Egyesült Államok államai közül 17 eltörölte, 33 megtartotta a halálbüntetést.

Marco Impagliazzo hangsúlyozza: remélhetőleg hamarosan az egész világon eltörlik ezt a fajta büntetést, ahogyan megszűnt a rabszolgaság intézménye és a kínzás módszere is. Úgy tűnik, Európa után Afrika lesz a második olyan földrész, amelynek egész területén eltörlik a halálbüntetést.

Ebben az évben Mongóliában történt nagy változás: a parlament jóváhagyta a ratifikációját a Második Fakultatív Jegyzőkönyvnek, amely a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya alapján a halálbüntetés eltörlését célozza meg. Ennek értelmében az ország az ENSZ előtt hivatalosan elkötelezi magát, hogy nem folyamodik a jövőben halálbüntetéshez és annak mihamarabbi eltörlésére törekszik. Ez a lépés azért is fontos, mert Ázsiában történt, azon a földrészen, amely napjainkban a kivégzések 98 százalékát hajtja végre.

Az El a kezekkel Káintól elnevezésű nemzetközi szervezet éves beszámolója arról tanúskodik, hogy 2011-ben csak 19 országban folyamodtak a halálbüntetéshez, és ezeknek az országoknak a nagy részében diktatúra uralkodik. Ez azért is árulkodó adat, mert egyre világosabban látszik, hogy a demokrácia és a halálbüntetés alkalmazása távol áll egymástól.

Kínában 5000 kivégzést hajtanak végre évente, ami nagyon sok, ugyanakkor a kilencvenes évek adataival összehasonlítva előrelépést jelent: akkoriban évente 10 000 embert végeztek ki „törvényesen”. A kínai hatóságok egyre több akadályt állítanak a törvény alkalmazása elé és ez reményre ad okot.

Tavaly novemberben XVI. Benedek pápa fogadta azokat az igazságügyi minisztereket, akik részt vettek a Sant’Egidio közösség által szervezett, Nincs Igazság Élet nélkül elnevezésű konferencián. A Szentatya támogatásáról biztosította a halálbüntetés eltörlésére irányuló politikai kezdeményezéseket és üdvözölte azokat a lépéseket is, amelyek a bebörtönzöttek emberi méltóságát szem előtt tartva módosítják a büntetőjogi rendelkezéseket.

Sok országban a keresztények egyre inkább az élvonalban küzdenek a halálraítéltek életének védelméért – zárja gondolatait Marco Impagliazzo az Avvenirében megjelent írásában.

Magyar Kurír

(tzs)

You have no rights to post comments