Tengertől tengerig – földrészeket átölelő életvédő zarándoklat indult

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. augusztus 16. csütörtök
A Csendes óceántól az Atlanti óceánig hirdet életvédelmet a częstochowai Fekete Madonna – az Alfa Szövetség és a Ferences Világi Rend augusztus 13-i sajtóközleményét a Vatikáni Rádió is ismertette. Műsorukban Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke nyilatkozott a nemzetközi életvédő kezdeményezésről.

A lengyelországi Jasna Góra-i, magyar alapítású, pálos monostorban tettek fogadalmat annak a 17 európai és ázsiai országnak a képviselői, akik elhatározták: földrészeket átölelő zarándoklatot indítanak az élet örömhíre terjesztése és védelme szándékával. Az életvédő vezetők a częstochowai Fekete Madonna ikonja előtti felajánlásukkal az Istenanya kezébe helyezték az életvédelem földrészeken átívelő ügyét, amit széles körben veszélyeztet a testi és lelki termékenység, illetve a magzati életkorú gyermekek elleni támadás.

A magyar történelmi vonatkozásokban is gazdag kegykép másolatával szeptember 8-án, a Csallóköz Mária-tisztelő közösségeinek meglátogatása után indulnak Munkácsra, Beregszászra, Temesvárra, Csiksomlyóra, majd Nagyváradon és Szabadkán át Szegedre az Alfa Szövetség és a zarándoklathoz csatlakozó szervezetesrendek, plébániák, iskolák és más egyházi, világi szervezetek, intézmények képviselői, hogy Kecskeméten át a Budakeszi határában lévő, ősi pálos kolostorba érjenek. A kegykép „bújdosása” Esztergom – Veszprém – Szombathely – Kaposvár – Pécs városában folytatódik, majd a szlovén életvédőkkel találkozik a Fekete Madonna.

A szervezők felkérik az összes, Mária nevet viselő, kereszténységét ezzel is hirdető honfitársukat: jelentkezzenek védnöknek az életvédő zarándoklat imádsággal és szeretetszolgálati munkával történő támogatására. Békét az anyaméhben!

Az életvédők „bújdosása” június 14-én Vlagyivosztok óceáni kikötőjében kezdődött. A Gondviselő Miasszonyunkról elnevezett ortodox katedrálisban (Pokrovszkij Szobor) különleges szertartás keretében énekelték el a Tenger Csillaga dicséretére íródott ősi himnuszt, az Akathisztoszt, hogy aztán a Szent Miklós nevét viselő főszékesegyházba, majd pedig a Szűz Mária Mennymeneteléről elnevezett templomba kísérjék. Az orosz ortodox egyházi honlap szerint az eseményen sok száz hívő gyűlt össze, s még a távoli Usszurijszk városából, illetve a Partvidéki Távol-Kelet több városából is érkeztek, hogy kinyilvánítsák Szűz Mária iránti tiszteletüket. A hívők mindenfelé hosszú sorokban állva várakoztak, hogy személyesen is üdvözölhessék az Istenanyát, és könnyekkel kísérve csókot hinthessenek a kegyképnek.

A zarándoklat indulása tiszteletére az ortodox egyházi vezetők konferenciát is szerveztek, melyen az abortusz és az alkoholizmus megelőzéséről esett szó. Benjamin vlagyivosztoki metropolita személyesen köszöntötte a kegyképet hordozó nemzetközi zarándoklat képviselőit, Igor Belodorovot és Galina Maszlennyikovát, akik Moszkvából Vlagyivosztokig tartva hat időzónán át már kilencezer kilometert tettek meg az óceán partjáig.

A Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig ívelő úton a kegykép az egyháztörténetben sosem jegyzett távolságot ölel át. A Távol-Keletről Fatimáig tartó vándorolással az ősi ikon, melynek bizánci stílusban készült eredetije a művészettörténészek szerint a VI. és IX. század idejéből való, tizennyolcezer kilométert utazik majd. Szibéria pusztaságain és rengetegein, Kazakisztán, Fehér-Oroszország, Lettország, és Litvánia útjain Lengyelország felé tartva, 23 országot érintő „bújdosása” során, szeptember 8-án Szlovákiából érkezik Magyarországra. Tőlünk romániai (erdélyi) látogatás után 16-án indul tovább Szlovéniába.

Nekünk, magyaroknak különleges értékű „hungaricum”, hogy az ikonon ábrázolt Szűzanya palástját a magyar királyok címerképéből való liliomok díszítik. Jó tudni, hogy magyarok, pálos szerzetesek voltak azok is, akik a ma már csak romokban meglévő szentlőrinci anyaházból 1382-ben a lengyelországi „Fényes Hegyre” települve, új monostort építettek, majd a tatárok felett aratott győzelmet követően 1474-től buzgón őrizték az Opolei László orosz herceg által nekik ajándékozott kegyképet.

Az eredetivel azonos technikával készült kegykép 24 karátos aranykeretben lévő másolata Szlovéniából Horvátország, Olaszország, Ausztria, Lichtenstein, Svájc, Németország, Belgium, Nagy Brittannia, Írország, Franciaország, Spanyolország útjain szentestére érkezik a portugáliai Fatimába.

Mivel a zarándoklatot mindenfelé igen nagy érdeklődés övezi, jövőre talán folytatja útját az Amerikai Egyesült Államokba, sőt talán Dél-Amerikába, Afrikába és Ausztráliába is, hisz Magyarország és a Világ Védasszonyának (Patrona Hungariae et Mundi) áldására mindenfelé szomjaznak az élet tiszteletéről távol sodródott, a Teremtésben az élet örömhírére várakozó földrészek.

A zarándoklat magyarországi útvonalát tervezők kérik az Istenanyát tisztelő híveket, az iskolákat és a plébániákat, hogy mielőbb jelezzék, ha akár díszkísérettel fogadnák, akár szentmise keretében üdvözölnék, vagy bármely más felajánlással fogadnák Magyarország Védasszonyát.

A magyarországi rendezvénysorozat felkért védnökei: Bechtold Mária nagymama; Jeneiné Tari Mária, az Alfa Szövetség titszteletbéli elnöke; Komáromi Mária hitoktató, Petrás Mária szobrászművész, Pintérné Kálmán Marianna tanítónő, Prokopp Mária művészettörténész, Rozgics Mária újságíró, Schuck Mária gyermekrajz-lutató, Sieneger Eleonóra addiktológus, Kovács Zita marosvásárhelyi orvos, Gerda Chisarau temesvári görögkatolikus lelkészfeleség.

A szervezők zarándoknak várnak minden, Mária nevet viselő lányt és asszonyt. Kérik, hogy a zarándoklat magyarországi útvonalának támogatói adójóváírásra jogosító adományukat „Patrona Hungariae” elnevezéssel az alábbi számlaszámra küldjék: OTP Bank Rt. 8-10 Margit krt., Budapest, 1027, 11702036-20642239-00000000 Swift code: OTPVHUHB

Kapcsolattartók: Téglásy Imre (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36 30 9226775) és Komáromi János (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +36 20 350 2171)

A zarándoklattal kapcsolatban további tájékoztatás olvasható (angolul, lengyelül és litvánul) és felvételek találhatók az alábbi honlapon: http://www.fromoceantoocean.org/

Emlékezetes, hogy a lengyelek már hazatelepülésének 60. évfordulóján a Szent Gellért-hegyi Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplommak ajándékozták a częstochowai Fekete Madonna kegyképének egyik másolatát. 2011. június 30-án pedig Magyarországra érkezett a kegykép újabb hiteles másolata, amit a kormány nevében az oktatási államtitkár fogadott. Hoffmann Rózsa akkor kiemelte: a kormány és jelképesen az egész nemzet nevében veszi át a kegyképet, hogy átadja a bazilika képviselőjének. A lengyel népnek köszönetet mondó oktatási államtitkár úgy fogalmazott: Szűz Mária mindig megvédte az országot, akkor is, amikor az hangzott el, hogy levette róla kezét.

Az Alfa Szövetség és a Ferences Világi Rend sajtóközleményében aA Tengertől tengerig elnevezésű zarándoklat fogadalomtevőinek imája is szerepel:

A Szűzanyára bízzuk az élet és szeretet kultúrájának védelmét

Ó, Szeplőtelen Szűz Mária, Istennek Szent Anyja! A te védelmező kezedre bízzuk az élet és szeretet kultúrájának ügyét. 

Oly korban élünk, mikor a halál civilizációjának világméretű támadása ártatlan emberek tömegeit pusztítja el. A magzati életkorú gyermekek, idősek és betegek köréből szedett áldozatok száma már túllépte a kétmilliárdot. Naponta ötvenezer gyermek hal meg az anyaméhben. Sokan egyáltalán nem akarnak gyermeket. Mindenfelé bevetik a termékenység és az élet elpusztítására alkalmas fegyvereket. Egyre több a meddő házaspár is. A gyermeket a modern technológia termékévé vagy sejtek és szervraktárrá teszik. A babákat előre meghatározott tulajdonságok szerint gyártják, válogatják. Folyékony nitrogénben – az élet és halál senki földjén – magzati életkorú gyermekek („embriók”) százezreit raktározzák. 

Az ember által alkotott nemzetközi jog megtagadja a jogvédelmet a magzati életkorú gyermektől. Napról napra újabb országok teszik törvényessé az eutanáziának nevezett kényszerhalált. Szaporodnak a házasság és a család elleni támadások. 

Ó, Szent Szűzanya, fogadalmat teszünk, hogy minden erőnkkel védjük a kezdődő és védtelen emberi életet.

Te előtted állva, Megváltónk Édesanyja, tudjuk, hogy önmagunkban nem győzhetünk e világméretű küzdelemben. Állj tehát az életvédő mozgalom élére, és vezérelj minket! Oltalmazd az életet, mentsd meg a családot, erősíts minket, és a te szent Fiad által vidd győzelemre az élet és szeretet kultúráját!

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments