Olimpiai hírek

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. július 30. hétfő
Két magyar is döntőbe jutott az olimpia második napján, a dzsúdós Ungvári Miklósnak még nem sikerült megszereznie az aranyat, Szilágyi Áron azonban rendkívül meggyőzően lelépte ellenfelét a fináléban is. Az 1908-as és az 1948-as londoni olimpián is magyar nyerte az egyéni kardversenyt. Gyurta Dániel országos csúccsal lett negyedik gyengébbik számában.

A második napon meglett az első magyar arany Londonban. Messze nem Szilágyi Áron volt a kard egyéni legnagyobb esélyese, a 22 éves vívó felnőtt világbajnokságon, Európa-bajnokságon még döntőbe sem jutott eddig, bár az olimpia előtti utolsó Világkupát ő nyerte.

A dzsúdósoknak is 1992-ben jött össze az utolsó - egyben az első - arany. A 66 kilós Ungvári Miklós nagyon közel volt az újabb bravúrhoz, a döntőig még pontot sem csináltak rajta, ám a grúz Savdatuasvilitől kikapott egy jukóval. Ungvári nagyon csalódottan nyilatkozott, és azt emlegette, hogy Hajtós Bertalan sem tudta egy életen át feldolgozni az 1992-ben elbukott olimpiai döntőt. Abban azért benne lehetett, hogy Hajtós bírói csalással kapott ki, a fináléig menetelő Ungvári viszont a döntőben nem volt jobb az ellenfelénél. A döntő után a magyar ezüstérmes és edzője, Bíró Tamás is elmondta, hogy nagyon nehéz volt a felkészülés, sokat vitatkoztak, a sportoló komoly magánéleti problémákkal küzdött, haza is költözött az anyjához, testvérét is eltiltották egy nagyon furcsa doppingügyben, így még értékesebb az érem.

Úszásban továbbra sincs érmünk, de ez vasárnap nem is lett volna realitás. Gyurta Dániel a 200 méter mellre való tökéletes felkészülésnek tekinti a 100 métert. Hogy remek formában van, azt bizonyította már szombaton is, amikor kétszer is új országos csúcsot úszott a rövidebb távon, a döntőben tovább javította az idejét, 59.53 másodperc alatt ért célba, négy századdal maradt csak le a dobogóról. Biztató, hogy a 200-as nagy ellenfelét, a címvédő japán Kitadzsimát megelőzte Gyurta. A számot világcsúccsal nyerte a dél-afrikai Cameron Van der Burgh (58.46). Az amerikai Dana Vollmer is világcsúccsal (55.98) szerezte meg az aranyat 100 méteres női pillangóúszásban.

Megdöntötte egyéni legjobbját Kozma Dominik is 200 gyorson, igaz ezzel sem jutott a döntőbe.

Az éremtáblázatot Kína vezeti (hat arany, négy ezüst, két bronz), az Egyesült Államok a második (3-5-3), majd Olaszország következik (2-3-2). Magyarország a nyolcadik. Két arannyal Kazahsztán áll előttünk, a kerékpáros Vinukorov után női súlyemelésben az 53 kilós, mindössze 19 éves Csinsanlo lett első, lökésben új, 131 kilós világcsúcsot felállítva.

(sportgeza)