Magyar kutató kapta az információelmélet legmagasabb rangú elismerését

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. július 11. szerda
Marton Katalinnak, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadójának a többfelhasználós információelmélet terén elért eredményeiért ítélte oda az Információelmélet Nemzetközi Tudományos Társasága (IEEE Information Theory Society) a tudományág egyik legmagasabb presztízsű kitüntetését, a Claude E. Shannon-díjat.

Marton Katalin, az MTA doktora a Shannon-díj mellett megtarthatja a társaság 2013. évi kongresszusán a Shannon-előadást is. Női kutató eddig még nem kapta meg az elismerést, magyar tudós azonban korábban egyszer már elnyerte a kitüntetést: 1996-ban Csiszár Imre akadémikus vehette át a díjat.

Nagy meglepetés és öröm számomra a Shannon-díj - nyilatkozta Marton Katalin. Mint mondta, hálás az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, hogy sok éven át nyugodt és ösztönző légkört biztosított munkájához, és méltatta Csiszár Imre, valamint az MTA külső tagja, a Rómában élő Körner János tevékenységét is, aki döntő befolyással volt kutatásaira.

Marton Katalin díja idén immár a harmadik olyan elismerés, amely a magyar matematikusok nemzetközi presztízsét mutatja. Tavasszal Szemerédi Endre, az MTA rendes tagja kapta a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat, Lovász László matematikust, ugyancsak az MTA rendes tagját pedig felvette tagjai sorába az Egyesült Államok tudományos akadémiája.

(MTI)