Európai Polgár Díjat kapott a magyar püspök

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 27. szerda

"Csak azt tudjuk szeretni, akit ismerünk" – mondta Székely János atya, az Európai Polgár Díj kitüntetettje, aki a roma pasztorációban mutatott példaértékű tevékenységéért kapta a díjat.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schultz vezette elnökségi bizottság pénteken tette közzé a 2012-es Európai Polgár Díj díjazottjainak névsorát. Székely János atyát több évtizedes roma pasztorációs tevékenysége miatt Gál Kinga fideszes EP-képviselő jelölte a díjra. Székely János közel 20 éve fordít kiemelt figyelmet a roma pasztorációra. Folyamatos gyakorlati és kutatói tevékenysége révén vált a magyar püspöki kar roma pasztorációs felelősévé. Észak-magyarországi szolgálata során felismerte, hogy az egyház nem elégé nyitott a cigányság felé. Zenével és játékkal közelített feléjük, megtanulta himnuszukat, otthonukban látogatta meg a mélyszegénységben élő cigány családokat, számos adományozó gyűjtést kezdeményezett. A roma közösség örömmel fogadta közeledését, azóta is tisztelet és szeretet veszi körül.

Az Európai Polgár Díjat harmadik ízben ítélte oda az Európai Parlament. A huszonhét tagországból idén is több mint harminc személy veheti majd át a díjat, a tagországokban szervezendő díjátadókon. A díj a kitüntetettek európai értékeket szolgáló példaértékű tevékenységének elismerése. 2011-ben Gál Kinga javaslatára Böjte Csaba ferences szerzetes került a díjazottak körébe.

(Cívishír)

You have no rights to post comments