A Nobel-békedíjas lemond a magyar kitüntetésről

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 19. kedd

Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író levelében azt írta, hogy mély megdöbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy Sz?cs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a Jobbik elnöke mellett Kövér László is részt vett azon a megemlékezésen, amelyet a nyilaskeresztes parlament tagjának, Nyir? Józsefnek a tiszteletére rendeztek Romániában.

Wiesel azt írja, hogy a 2009. decemberében tartott magyarországi parlamenti beszédében arra sürgette a magyar képviselőket, tegyenek többet a politikai életben és egyes kiadványokban megjelenő antiszemita és rasszista megnyilvánulások ellen. Szerinte ezek szégyent hoznak a nemzetre.

A magyar származású amerikai zsidó író levelében azt írja: „Nem akarom, hogy bármilyen módon közöm legyen ilyen tevékenységekhez. Ezért ezennel visszaadom a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, amelyet 2004. június 24-én adott nekem a köztársasági elnök" – zárul a levél,.

Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke hétfőn az MTI-nek megerősítette, hogy az író június 7-i keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről. A levélre a házelnök szerdán válaszol, mondta Veress László. Elie Wiesel titkársága is megerősítette, hogy az író levelében lemondott a kitüntetésről.

You have no rights to post comments