Mégsem zárják be Cleveland Szent Imre-templomát?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. március 09. péntek

A Vatikán felülvizsgálta a clevelandi püspökségnek azt a döntését, amely tizenhárom plébánia, köztük a magyar közösség által több mint száz éve használt Szent Imre-templom bezárására vonatkozik – jelentette be szerdán Peter Borre, a megszüntetések ellen harcoló ügyvéd.

A Klérus Kongregációjának döntése ritka példája annak, hogy a Szentszék felülbírálja egy püspök határozatát, két évtizede nem történt hasonló eset. A papi ügyekben illetékes vatikáni hivatal megállapította, hogy Richard Lennon püspök három évvel ezelőtt az ügyben megsértette az egyházi és az eljárásjogi törvényeket.

A tizenhárom érintett templom azon ötven közé tartozott, amelynek bezárását vagy összevonását Lennon a következőképp indokolta: egyházmegyéjében fogyatkozik a plébánosok és a hívők száma. A plébániák egy részét magyar, lengyel vagy ír bevándorlók alapították, de nem ritkán olyan belvárosi negyedekben találhatók, amelyeknek ma már lakossága fekete és nem katolikus.

Az egyházközségek tagjai, akik közül sokan második vagy harmadik generációs bevándorlók, a templomokba való bezárkózással és más módszerekkel tiltakoztak a bezárások ellen; sőt egy szakadár kongregációt is létrehoztak.

Robert Tayek, a clevelandi püspöki hivatal szóvivője szerint Lennon szerdán kézhez kapta a vatikáni végzést, de azt még nem volt módja tüzetesen tanulmányozni. A bezárásokról hozott döntés nyomán a clevelandi püspökséghez 174 plébánia tartozott volna. Az egyházmegye vezetőjének jogában áll fellebbezni a vatikáni bírósághoz.

MTI/Magyar Kurír