Életrajzi film készül Dantéról

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. január 09. szombat

Életrajzi filmet forgat Dante Alighieri (1265-1321) itáliai költőről Pupi Avati. A 82 éves olasz filmrendező az olasz kulturális minisztériumtól kérte a művész halálának 700. évfordulójára szánt produkció támogatását.

Avati 17 éve tervezi a Dante-filmet. A produkció a RAI Cinema közreműködésével készül, de borsos költségvetéséhez állami támogatásra is szükség van a rendező szerint, aki ezért fordult a kulturális tárcához.
A film forgatókönyve a költő egykori életrajzírója, a humanista Giovanni Boccaccio Dante élete című műve alapján készült. Boccaccio az Isteni színjáték szerzőjének nagy csodálója volt. A forgatókönyvön számos ismert Dante-szakértő is dolgozott.
Ezzel a filmmel el akarjuk mondani, hogy ki volt Dante: egyedülálló személyiség az irodalom és a kultúra világában - fogalmazott Avati.
Az olasz nyelv atyjaként tisztelt Dante 1321-ben hunyt el Ravennában. A költő Isteni színjáték című művében nemcsak a menny, pokol és purgatórium háromdimenziós képét festette meg, hanem korának történelmi, tudományos és filozófiai tudását is összekapcsolta egy halhatatlan szerelem történetével.
Dante halálának 700. évfordulójára Olaszországban idén ünnepségsorozattal emlékeznek.
(index.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés