Szép új világ - hová költöznek a Maldív-szigetekről?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. január 15. vasárnap
A Maldív-szigetek elnöke figyelmeztette Ausztráliát: készüljön fel a klíma-menekültekre, mert az emelkedő tengerszint miatt a hatalmas ország lehet a maldív-szigetekiek új hazája. A Maldív-szigetek szigeteinek zöme csak egy méterrel fekszik a tengerszint felett. Tizennégy szigetet már fel kellett adni.
A klímaváltozás nyomán emelkedő tengerszint a Maldív-szigetek túlélését fenyegeti, és az egyelőre festői állam elnöke, Mohamed Nasheed arra figyelmeztette Ausztráliát: elöntheti honfitársai menekülési hulláma, mert valahol lakniuk kell majd.
"Egyre nehezebb fenntartani a szigeteket a maguk természetes mivoltában" - mondta a Sydney Morning Herald című ausztrál lapnak adott interjújában. "Tehát ha Ausztrália szomszédságában mindenki szegény és nem tud normálisan élni, jobb lenne-e Ausztráliának, meg tudják-e védeni a várat?" - tette fel a kérdést. "Maguknak is érdekük, hogy segítsenek. A gazdag országoknak meg kell érteniük, hogy ilyesmire eddig nem volt példa" - mondta.
Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága szerint a következő száz évben 59 centiméterrel emelkedhet a tengerszint, ami elöntheti a Maldív-szigetcsoport lakott területeinek nagy részét. Az alacsonyan fekvő csendes-óceáni Kirabati és Tuvalu hasonló sorsra számíthat.
A Maldív-szigetek azzal készül a sokkoló lehetőségre, hogy turistabevételeiből befektetési alapot hozott létre és ebből külföldön akar földet vásárolni, hogy odatelepítse 350 ezer fős lakosságát. Az 1200 szigetből álló, az Indiai-óceánban 750 kilométeren elnyúló ország szigeteinek zöme csak egy méterrel fekszik a tengerszint felett. Tizennégy szigetet már fel kellett adni.
Az áttelepítésre kiszemelt három potenciális célpont közül kettő a kulturálisan hasonló és közeli Srí Lanka és India, de felmerült Ausztrália is.
Beszélünk ezekről a lehetőségekről, bár hivatalos tárgyalások még nem voltak - mondta Nasheed.
Ausztrália adót vetett ki a szén-dioxidra - ami Nasheed szerint bátor lépés volt - a lépést késhegyre menő vita előzte meg. "Más országoknak is ezt kéne tenniük" - mondta.
Az év végi klímacsúcson a világ országai azonban még mindig csak arról tudtak megállapodni, hogy "tárgyalnak a tárgyalásról" - igaz, vállalták, hogy a jövőben egyezményt kötnek a klímaváltozást felgyorsító gázok kibocsátásának visszafogásáról. Ez azonban csak nyolc év múlva léphet érvénybe, az alacsonyan fekvő szigetállamok pedig nem bízhatják magukat ígéretekre.
(Inforádió, Szvetnik Endre London)

You have no rights to post comments