„…mindnyájan el fogunk változni.” - Ökumenikus Imahét a Krisztus-hívők egységéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. január 15. vasárnap
Az ez évi Ökumenikus Imahét megnyitó istentiszteletére január 15-én, vasárnap 19 órakor kerül sor a budapesti Szent István-bazilikában. Az imahét mottója. „… mindnyájan el fogunk változni.” (1Kor 15,51)

Az imaheteket Magyarországon 1886-ban hirdették meg először, majd 1908-ban Paul Wattson katolikus pap javaslatára imanyolcadot tartottak hazánkban is. Az Ökumenikus Imahét hagyományosan január 18. és 25. közé esik, Szent Péter és Szent Pál apostolok 1908-ban tartott ünnepeihez kapcsolódva. Idén a 2010-ben elhunyt Eleuterion Francesco Fortino, a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács másodtitkárának emlékére ajánlják az imahét tanulmányi anyagát.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa idén is kiadta az imahét tájékoztató füzetét, melyben az imahét lelki felkészülésének, gondolati hátterének összefoglalóját találhatjuk meg. A kiadvány elején található Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érseknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének és D. Szebik Imre nyugalmazott püspöknek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökének közös köszöntője. Ebben a főpásztorok az első Korintusi levél 15. fejezetéből vett idézetről elmondják: "arra emlékeztet bennünket, hogy Jézus Krisztus halál fölötti győzelmében osztozunk. Ez a jó hír átformálja a verseny, a győzni akarás értelmét, az evangélium ereje átformálhatja a győzni akaró ember értékrendjét."
„Az egység, amiért imádkozunk, nem csupán kényelmes elképzelés a barátkozásról és együttműködésről, hanem azt is igényli, hogy mellőzzük a köztünk lévő versengést. Meg kell nyílnunk egymás felé, fel kell ajánlanunk ajándékainkat másoknak és késznek kell lennünk elfogadni az ő ajándékaikat, hogy valóban új életet kezdhessünk Krisztussal. Ez az egyetlen igazi győzelem” – olvashatjuk az imahéthez kapcsolódó kiadvány „Bevezetés az Imahét gondolatkörébe” című fejezetében.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments