Szép új világ - rokkantnyugdíj pedofiloknak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. január 11. szerda

A görög kormány egyik új törvénytervezete újradefiniálja a fogyatékosság fogalmát, így a játékszenvedéllyel küzdők, szadomazók és pedofilok is igényelhetnének rokkantnyugdíjat. A fogyatékos emberek érdekvédői tiltakoznak a tervezett intézkedés ellen.

A fogyatékossággal élők kategóriájába sorolná a pedofilokat és a piromániásokat a görög kormány egyik törvénytervezete - írja internetes oldalán a BBC. A beszámoló szerint a javaslat kiverte a biztosítékot a fogyatékossággal élők érdekvédő csoportjainál, akik attól félnek, hogy a tervezet miatt kevesebb állami támogatáshoz jutnának.

"Egy ilyen törvény miatt csökkenhet azoknak a száma, akik rokkantsági támogatásért folyamodnak" - mondta a BBC-nek Jannisz Vardakasztanisz, a Fogyatékossággal Élők Nemzeti Szövetségének elnöke. A görög fogyatékossággal élők decemberben állami juttatásaik védelméért és munkáért tüntettek. Az érdekvédelmi csoport vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy az új törvény egyszerűsítené a fogyatékosság definícióját, így szerinte a fogyatékosok orvosi ellátását is korlátozná.

Az AP hírügynökség jelentése szerint az új görög kormány "fogyatékoslistáján" szerepelnek a játékszenvedéllyel küzdők, a szadomazók, és a fetisiszták is. A görög munkaügyi minisztérium közleménye szerint az ilyen, viselkedési zavaros betegek nem jogosultak állami ellátásra, csak orvosi szempontból szükséges kategorizálni őket.

A fogyatékossággal élők érdekvédelmi elnöke szerint a jelenlegi tervezet szerint fennáll annak a lehetősége, hogy egy ember halmozottan veszi fel a fogyatékosoknak járó állami juttatást. "Például egy személy egy adott fogyatékosságért felvehet 20 százaléknyi támogatást, egy másikra ugyanannyit, és amikor eléri a 67 százalékot, akkor jogosult lesz a teljes állami ellátásra" - nyilatkozta az érdekvédő.

Vardakasztanisz szerint Görögországban egy vak munkanélküli havi 700 euró (közel 220 ezer forint) rokkantsági támogatásra jogosult, egy vak ember pedig mintegy 360 euróért (mintegy 112 ezer forint) kap munkát.

A jelenlegi, válságkezelő görög kormány mandátuma alapvetően az Európai Unióban október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól, amiért cserébe Görögország hozzájutna az euróövezet 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagjához. E nélkül Görögország az államcsőd mellett azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt EU-tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját. A nemzetközi szervezetek a pénzügyi mentőcsomagjának egyik feltétele az állami kiadások jelentős csökkentése volt.

(origo)

You have no rights to post comments