Feljelentették a Hitgyüli vezetőjét az ATV ellopása miatt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. június 14. vasárnap

Bartus László újságíró, a Fesz lesz – Kézikönyv kezdő szabadulóknak című könyv szerzője lopás, hűtlen kezelés és adócsalás miatt büntetőfeljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen az ATV ellopása ügyében. A feljelentésben Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, a lánya, Németh (Kauzál) Alexandra, a Hit Gyülekezete vagyonkezelő cége, az Új Spirit Kft. ügyvezetője, és Mészáros István, volt SZDSZ-képviselő, a Hit Gyülekezete Országos Vezetőségének ügyvezetője érintett.

A feljelentés szerint Németh Sándor egy offshore cég közbeiktatásával eltulajdonította a Hit Gyülekezete ATV-ben levő vagyonának 60 százalékát. Papíron 270 millió forintos üzletrész “megvásárlásával” jutott hozzá a Hit Gyülekezete több mint kétmilliárd forintot érő vagyonához. A színlelt adásvételhez felhasznált pénz csak a Hit Gyülekezetéből származhatott. Ezért Németh Sándor ingyen jutott hozzá a gyülekezete vagyonához, a Hit Gyülekezete pedig a kétmilliárdos vagyonért nem kapott semmit. A színlelt vásárláshoz Németh Sándor csak a Hit Gyülekezete pénzét használhatta fel, mert a Hit Gyülekezetén kívül más adózott bevételi forrása nincs, amely ekkora tőke fedezetéül szolgálna. Ekkora megtakarításhoz szükséges lelkészi fizetés pedig nem létezik.
Németh Sándor, a lánya, és Mészáros István (aki annak az ügyvédi irodának a tagja, ahova a tulajdonszerzéshez felhasznált liechntensteini offshore cég magyarországi képviseletét bejegyezték, s aki felügyelő bizottsági tagja az Új Spirit Kft.-nek, amelynek Németh Sándor lánya az ügyvezetője), az alapos gyanú szerint hűtlen kezelés, és bűnszövetségben, különösen jelentős vagyoni értékre elkövetett lopás bűntettét követhették el. A büntetés a lopás esetében öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, a hűtlen kezelés esetén a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet. Ha elrendelik a nyomozást, akkor indokolt lehet az érintettek letartóztatása is, hogy ne tudják az igazságszolgáltatást akadályozni.
Németh Sándor lányának mesebeli, kacsalábon forgó háza. A Hit Gyülekezete általa vezetett cége minden évben veszteséges volt, de ő nyereséges.
A feljelentés szerint Németh Sándor vezető lelkész a Btk. 396. § (1) bekezdés a) pontja szerinti és (4) bekezdése szerinti különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás (régi nevén: adócsalás) bűncselekményét is elkövethette, mert milliárdos vagyon megszerzéséhez jogtalanul vehette igénybe az egyházi személyeknek járó adómentességet. Ennek leplezésére – a gyanú szerint – nem jelentette be az adóbevallásában a tényleges jövedelmét, amely fedezné a látható milliárdos vagyonát. A jövedelem nagysága feltűnt volna az adóhatóságnak, és megkérdőjeleződhetett volna ekkora jövedelem esetén az egyházi személyeknek járó adómentesség jogossága, amely a papok és lelkészek havi fizetését illeti meg.
A jövedelmet adómentesség esetén is be kell vallani. A feljelentés indítványozza, hogy a hatóság vesse egybe Németh Sándor elmúlt tíz évben bekövetkezett vagyongyarapodását az elmúlt tíz évben bevallott jövedelmével. Ha a látható milliárdos nagyságrendű vagyon nem egyezik az adóbevallásaiban szereplő jövedelmével, akkor adócsalást követett el. A feljelentés indítványozza azt is, hogy a nyomozóhatóság vizsgálja meg, hogy a Hit Gyülekezete alapító-lelkésze havi tízmilliósra becsült jövedelme egyházi fizetésnek vagy gazdasági vállalkozás profitjának felel-e meg, amelyre nem érvényes az adómentesség. Ha a hatóság megállapítása szerint évi százmilliós jövedelem nem fizetés, hanem profit, akkor megvizsgálandó, hogy a Hit Gyülekezete, mint bizniszegyház, ebben a formájában megfelel-e az egyházi törvény által támasztott követelményeknek. A történelmi egyházaknál ilyen adómentes jövedelem nem képződhet.
(nepszava.us)

You have no rights to post comments