Egy lengyel érsek vizsgálatot indít pedofil papok ügyeit elsimító püspök ellen

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. május 17. vasárnap

A lengyel  gnieznoi főegyházmegye érseke  jelentette a Vatikánnak, hogy egy lengyel püspök megpróbálta eltussolni több gyermekeket molesztáló pap ügyét.  Ez az első eset Lengyelországban, hogy a tavalyi botrányok után bevezetett szigorítások után a Vatikánnak lépnie kell az ügyben, és ki kell vizsgálnia a főérsek által jelentett pontokat.

Az érseke által említett ügy azután kavart nagy port, hogy a tavalyi botrányokat is borító Skielski testvérek szombaton bemutattak egy újabb filmet, aminek központi témája, hogy Edward Janiak püspök hogyan próbálja elkerülni, hogy felelősségre legyen vonva több pap, akiket gyermekek molesztálásával vádolnak.
Áldozataikkal szembesített plébánosok, hittanórák mocskos titkai: az egyházi vezetés megrendülve kér bocsánatot, mások a rendezőt vádolják homoszexuális propagandával.
Janiak, aki a mai napig betölti tisztségét, nem volt hajlandó reagálni a film felvetéseire. A kúria az egyik esetben kimondta, hogy azért nem indult vizsgálat, mert a bántalmazott gyerek szülei rosszul adták be a vizsgálat elindítására vonatkozó kérelmet.
(index.hu)

You have no rights to post comments