Enyhülnek a karantén-korlátozások

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. május 04. hétfő

Enyhülnek a korlátozó szabályok, Budapest és Pest megye kivételével. A legfontosabb változások:

- szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra;
- Budapesten és vidéken, tehát országszerte üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot, kendőt, sálat viselni.    
- Vidéken minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják.
- Vidéken kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók lesznek a közterületek és a parkok, a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket.
- Tartható vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés, továbbá zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, illetve megengedett a részvétel az edzéseken is.
- A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad.
A közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, fokozatosan oldják fel.
A fővárosban és Pest megyében élők azonban továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár.