100 tonna makkból ültetnek fát hazánkban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2019. november 05. kedd

Kétmillió facsemetét és közel 100 tonna makkot használnak fel az induló Országfásítási Program során, melybe 86 település csatlakozik be, írja az Agrárminisztérium közleménye alapján az MTI.

Nagy István szakminiszter elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretein belül az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, a forrásokra  magán földtulajdonosok és önkormányzatok is pályázhatnak. Fásításra alkalmasnak gondolják a barnamezős, illetve a honvédségi területeket, valamint az elöregedett gyümölcsösöket.
A fenyegető klímakatasztrófa, a folyamatos felmelegedés tükrében az erdőtelepítés kiemelt fontosságú lehet, a szaktárca közleménye szerint ugyanis Magyarországon ma az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás, „a hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértékének megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza", és a fa energetikai felhasználása is jelentős szén-dioxid-kibocsátást vált ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által telepített erdők 10 év múlva évente kb. 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg.  Az elmúlt évtizedben az állami erdőgazdaságok kb. 450 millió facsemetét ültettek és 9500 tonna makkot vetettek.
(index.hu)