Magyar műalkotást kapott ajándékba a pápa

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2019. szeptember 13. péntek

Magyar művészeti témájú kiállítás nyílt meg Rómában, a Falconieri-palotában található Magyar Akadémia épületben "Felvonulás - Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korban" címmel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum tárlatán az intézmény saját gyűjteményéből mutatják be a városban a szocializmus utolsó két évtizedében dolgozó művészek, így többek közt Bukta Imre, ef Zámbó István, feLugossy László, Kocsis Imre és Lois Viktor műveit.

A tárlat megnyitása előtti napon, szeptember 11-én Ferenc pápa a Szent Péter téren fogadta Gulyás Gábort, a múzeum igazgatóját, Gyürk Dorottya alpolgármestert és Bécser Róbert ferences atyát. Gulyás egy magyar műalkotást ajándékozott a pápának, Vajda Lajos Kettős önarckép című művének nyomatát, abban a reményben, hogy az bekerülhet a Vatikáni Múzeum modern gyűjteményébe. Az eredeti 1937-es grafika a múzeum gyűjteményéhez tartozik, és Vajda legismertebb műveinek egyike.
Az akadémiai kiállítás után, október 13-án Róma közterein is lesznek magyar vonatkozású műalkotások, ugyanis a Mirabilia Urbis kortárs művészeti fesztivál keretében a Campo de' Fiori melletti kis utcákban egy alkalmi kiállításon mutatkozhatnak be a tavalyi jubileumi Szentendrei Szabadtéri Tárlaton résztvevő művészek.
(index.hu)