A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség alapítója miniszter lett az olasz szakértői kormányban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2011. november 22. kedd

Mario Monti november 16-án megalakított kormányát 12 miniszter és 5 tárca nélküli miniszter alkotja, akik kivétel nélkül eddig pártpolitikai szerepet sohasem vállalt szakértők. Andrea Riccardi a nemzetközi együttműködésért és az integrációért felelős tárca nélküli miniszteri posztot kapta. Nemzetközi szinten ismert tevékenysége garantálja, hogy e fogalmak mögött valódi értékek és valódi elkötelezettség húzódik meg a társadalmi kiengesztelődés, a népek és emberek közötti együttélés kultúrájának előmozdításáért.

Andrea Riccardi a felkérés elfogadásakor hangsúlyozta: „A társadalmi összetartás, a nemzeti integráció és a nemzetközi együttműködés része annak a kultúrának és élettapasztalatnak, amely az évek során érlelődött meg bennem. Azt hiszem, döntő fontosságú dolgok ezek egy ország számára ahhoz, hogy visszanyerje erejét és kilábaljon a válságból.”

Andrea Riccardi 1950-ben született, történész. Legújabb kori történelmet tanít olasz egyetemeken, könyvei több nyelven napvilágot láttak (legutóbbi műve II. János Pál pápa életrajza). A legismertebb szakértők között tartják számon a modern egyháztörténet, a vallások és kultúrák közötti párbeszéd témájában.

1968-ban alapította a Sant’Egidio közösséget, amely ma már a világ 73 országában, így Magyarországon is működik. Afrikában, Latin-Amerikában számos új kezdeményezést valósítanak meg, a közösség világszinten ismert szereplője nemzetközi béketárgyalásoknak, békeközvetítéseknek (Mozambik, Guatemala, Elefántcsontpart, Nigéria, Guinea). A nemzetközi együttműködés és segítségnyújtás terén kiemelkedő eredményei a DREAM-program (Fekete-Afrika lakossága ingyenesen juthat hozzá az antiretrovirális AIDS-terápiához) és a BRAVO-program (névtelen gyermekek anyakönyvbe vétele Afrikában).

A Time magazin 2003-ban Európa 36 „modern hőse” közé sorolta Riccardit, vagyis azok közé, akik szakterületükön kiemelkednek bátorságukkal és humanitárius elkötelezettségükkel. 2004-ben megkapta a Balzan-díjat az emberiségért, a békéért és a népek közötti testvériségért folytatott munkájáért. 2009-ben Nagy Károly-díjat kapott, az Unesco-tól pedig Houphouët-Boigny-békedíjat.

Mario Marazziti, a Sant’Egidio közösség elnöke örömmel üdvözölte az új olasz kormány megalakulásának hírét. Különleges lépésnek tartja, hogy létrehozta a nemzetközi együttműködésért és az integrációért felelős miniszteri posztot: központi kérdéssé tettek ezzel egy olyan fontos dolgot, amelyet eddig mellékesnek, luxusnak, lényegtelennek tartottak. Ez a remény jele lehet, elősegítheti a valódi együttélést.

Magyar Kurír

(tzs)