Ötmilliárd dollárra büntetik a Facebookot az adatkezelés miatt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2019. július 13. szombat

Techcégre még sosem szabott ki olyan hatalmas pénzbüntetést az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), amilyet a Facebook kapott pénteken – írta a BBC.

A céget ötmilliárd dollárra büntették amiatt, hogy a politikai tanácsadó Cambridge Analytica hozzájuthatott 87 millió Facebook-felhasználó részletes adataihoz, nagyben segítve ezzel a brit gyökerű céget, amely a big data hatékony kezeléséhez használta fel az adatokat, tökéletesítve a netes politikai marketinget. A cég állítása szerint Donald Trump kampányát is ez vitte sikerre.
A botrány tavaly márciusban robbant a brit Channel 4 rejtett kamerás riportjával, amely után a Facebook is kellemetlen helyzetbe került és várható volt, hogy a személyes adatok laza kezelése miatt büntetés fenyegeti.
Az FTC tavaly márciusban kezdett vizsgálata most ért véget az ötmilliárdos büntetéssel. A döntést 3-2-es szavazattal hozta meg az FTC, de azt még az amerikai igazságügyi minisztériumnak is jóvá kell hagynia, és egyelőre kérdés, meddig tarthat a folyamat.
(index.hu)