Húsvétra időzített brutális terrortámadás

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2019. április 21. vasárnap

Húsvét vasárnap szinte egyidőben robbantássorozat történt Srí Lankán három keresztény templomnál és három szállodánál. A robbanások az ország fővárosában, Colombóban, az attól északabbra fekvő Negombóban, Kochchikadéban, és a sziget keleti részén fekvő Batticaloában történtek. A vasárnapi mise miatt sokan voltak a templomokban. 

Órákkal az összehangolt merényletsorozat után egy hetedik robbantás történt a főváros egyik peremkerületében lévő szállodánál, a Nemzeti Állatkert közelében, majd egy nyolcadik is a főváros Dematagoda nevű kerületében. A hatóságok szerint ezt a kettőt a korábbiak inspirálhatták.

A rendőrség szóvivője szerint a támadások során legalább 207 ember életét - közülük 27-en külföldiek - vesztette, a sebesültek száma pedig eléri a négyszázat. A külföldi áldozatok között van amerikai, brit, holland, portugál és kínai állampolgár.

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint az egyik templomon belül is robbantás történt a húsvéti mise alatt, összetörtek az ablakok és leszakadt a mennyezet.

Sri Lanka Indiától délre helyezkedik el egy szigeten. A 21 milliós lakosság 74 százaléka szingaléz, 18 százalék tamil népcsoporthoz tartozik. Az emberek 70 százaléka buddhista, 12 százaléka hindu, 10 százalék muszlim és 8 százalék keresztény. A katolikus vallásnak híd szerepe van az országban, mert a többségben lévő szingalézok és a kisebbségben lévő tamilok között is gyakorolják ezt a vallást. 

(index.hu)

You have no rights to post comments