Az EP megszavazta, hogy legalább 10 szabadnapja legyen egy évben az apáknak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2019. április 05. péntek

A brüsszeli plenáris ülésen 490:82 arányban megszavazott csomagot már a másik uniós társjogalkotó szerv, a tagállami kormányok tanácsa is elfogadta informálisan. Ennek értelmében minden apának joga lesz legkevesebb tíz munkanapig tartó apasági szabadságra gyereke születésének, örökbefogadásának időszakában vagy halvaszületés esetén.

Ezen időszak alatt a betegszabadság idején járó bért kell kapnia.
Az EP két hónapnyi, át nem ruházható és fizetett szülői szabadsággal is kiegészítette a jogszabályt. Ez alanyi jogon (mindkét szülőnek) jár, így lehetővé téve a gyermekgondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztását a családban.
Az egyes tagállamok határozzák majd meg a minimum szülői szabadság ideje alatt járó bérek vagy juttatások mértékét, de ezeket úgy kell megállapítani, hogy a jobban kereső szülőnek is módja legyen szabadságot kivenni. Emellett évente öt nap gondozói szabadságot kell adni a rokonukat személyesen gondozó, valamint a súlyosan beteg vagy életkora miatt gondozásra szoruló személyt ellátó munkaerő számára.
Végezetül az irányelv alapján a dolgozó szülők és gondozók kérhetik majd, hogy rugalmas munkarend szerint, például távmunkában dolgozhassanak. A munkavállalónak pedig az elbírálásakor nem pusztán saját erőforrásait és működési kapacitását kell mérlegelnie, hanem a fogyatékos, súlyosan beteg gyermek szülei, vagy az egyedülálló szülők esetében felmerülő extra igényeket is.
A tagállamoknak három éven belül kell átültetniük az irányelvet saját jogrendjükbe.
(index.hu)

You have no rights to post comments