Váratlanul lemondott a vatikáni szóvivő és a helyettese

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2019. január 01. kedd

Váratlanul lemondott a Vatikán szóvivője, az amerikai Greg Bourke és helyettese, a spanyol Paloma García Ovejero, két héttel azután, hogy Ferenc pápa egy olasz újságírót, személyes jó barátját, Andrea Torniellit nevezte ki a vatikáni médiumok szerkesztőségi igazgatójának. A pápa hétfőn elfogadta a lemondásukat, és ügyvivő szóvivőt nevezett ki, írja az MTI.

"Paloma és én január 1-i hatállyal lemondtunk. A vatikáni kommunikáció ezen átmeneti szakaszában úgy véljük, hogy jobb, ha a Szentatya teljesen szabadon állíthatja össze az új csapatot" - írta Twitter-üzenetében Bourke.
Az 59 éves Burke, a Fox News amerikai televízió volt római riportere 2012-ben került a Vatikánba a Pápai Államtitkárság tanácsadójaként és 2015-ben lett az olasz jezsuita Federico Lombardi akkori szóvivő helyettese, majd 2016-ban lett szóvivő. Az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet tagja. Az Opus Dei tagja volt a spanyol Joaquín Navarro Valls, II. János Pál pápa kommunikációs igazgatója is. A 43 éves Ovejero a Cadena COPE spanyol rádió egykori vatikáni tudósítója volt korábban.
A Vatikán közleménye szerint várhatóan a Torniellihez közelállónak tartott Alessandro Gisotti, a Vatikáni Rádió volt munkatársa lesz az ideiglenes szóvivő.
A pápa két hete menesztette a l'Osservatore Romano vatikáni napilap főszerkesztőjét, és Tornelli személyében új, valamennyi vatikáni média tartalmáért felelős szerkesztőségi igazgatót nevezett ki.
(index.hu)

You have no rights to post comments