Elindult a Karitász iskolakezdési akciója

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2018. augusztus 04. szombat

A Katolikus Karitász idén is elindította „Legyen öröm az iskolakezdés” címmel segélyprogramját, hogy országos összefogással minél több iskolás gyermeknek tegye könnyebbé a tanévkezdést.

Augusztus 3-án sajtótájékoztató keretében jelentette be az immár hetedik alkalommal meghirdetett akció kezdetét Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Mint mondta: bár már a tankönyveket ingyenesen megkapják a gyerekek, az iskolakezdésnek emellett is vannak komoly költségei, ezért a szeptember 15-ig tartó figyelemfelhívással azokat a jószándékú embereket szeretnék megszólítani, akik segíteni tudnak a szociálisan rászoruló fiataloknak. Az országos igazgató elmondta azt is, hogy idén mintegy ötezer gyerek iskolakezdésében szeretnének segíteni az akció során, melynek keretében kárpátaljai és vajdasági gyerekeknek is szeretnének segítséget nyújtani.

A kedvezményezett családokat jól ismeri a Karitász – mondta Écsy Gábor, hiszen az ország egyházmegyéiben működő csoportjaik révén ismerik azokat, akiknek télen esetleg kályhára, tüzelőre; tavasszal vetőmagra, tartós élelmiszerre van szükségük; illetve nyáron a gyerekek egyhetes ingyenes táboroztatása jelent számukra hatalmas segítséget.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese kiemelte, hogy azok a diákok kapnak majd segítséget, akik megfelelő ruházat és tanszer nélkül kezdenék meg egyébként az iskolaévet. Hozzátette, számos család a megélhetési költségeit csökkenti iskolakezdéskor – kevesebbet költ élelmiszerre vagy nem fizeti be a szolgáltatások számláit –, hogy a gyerekek költségeit fedezni tudják. Más családoknál azt tapasztalták a karitászmunkatársak, hogy kölcsönből kénytelenek megoldani az iskolai esztendő kezdetén felmerülő költségeket – mely aztán a törlesztés visszafizetésekor okoz sokszor elviselhetetlen terhet. Zagyva Richárd hangsúlyozta, hogy a szociális problémák, az anyagi nehézségek a fiatalokat hátrányosan befolyásolják a tanulás során, de a szegénység ilyen fokú megélése a gyermekek egészségére, pszichoszociális fejlődésére is hátrányosan hat.

Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegye karitászigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tizenhat egyházmegyében több mint nyolcszáz plébániai önkéntes csoport működik országszerte, közel tízezer önkéntes közreműködésével. Ez teszi lehetővé, hogy a központi szervezés után a segítő szolgálat mindenhol a legjobb helyre jusson el, a legmegfelelőbb módon legyen felhasználva. A Pécsi Egyházmegyében a mostani akcióban tíz csoport százötven önkéntese vesz részt. Az igazgató a sajtótájékoztatón is megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját, hangsúlyozva: a Karitász segélyakciója minden alkalommal több a nevében rejlő segítségnél, több adományozásnál, hiszen az önkéntesek személyes szeretetüket is odaadják a rászorulóknak.

A „Legyen öröm az iskolakezdés” akcióhoz többféleképpen is lehet csatlakozni:

– A 1356-os telefon felhívása 500 forint támogatást jelent.

– A www.karitasz.hu honlapján online lehet adományozni, de a Katolikus Karitász központi bankszámlájára is lehet összeget utalni, „iskolakezdés” megjegyzéssel (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008).

– Emellett a Katolikus Karitász egyházmegyei központjai örömmel fogadnak jó állapotban lévő iskolatáskákat, tornafelszerelést és olyan taneszközöket, amelyek szükségesek a diákok számára: ilyen például a tolltartó, tisztasági felszerelés, tornazsák.

Fotó: Bókay László

Bókay László/Magyar Kurír

You have no rights to post comments