Szlovák püspökök a házassággal kapcsolatos EU-előírás módosításáért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2018. július 13. péntek

A szlovák püspöki konferencia levélben fordult az ország kormányához, hogy mozdítsa elő az európai törvénykezés egyik előírásának módosítását annak érdekében, hogy a tagországoknak ne kelljen elismernie azonos neműek külföldön kötött házasságát.

A szlovák püspöki konferencia az elmúlt napokban Nyitrán tartott plenáris ülésén határozta el a lépést, azt követően, hogy a luxemburgi Európai Bíróság a Coman-ügyben döntést hozott. E szerint a külföldön kötött házasságot és házastársat el kell ismerni akkor is, ha az adott tagállamban az azonos neműek házasságát nem ismerik el. A kérdés akkor került előtérbe, amikor Románia elutasította, hogy tartózkodási engedélyt adjon egy homoszexuális amerikai állampolgárnak, aki külföldön házasságot kötött egy román férfival.
A luxemburgi bírák szerint a „házastárs” fogalmába beletartozik a homoszexuális házastárs is az Európai Unió állampolgárainak és családtagjaiknak a szabad lakhelyváltoztatásra vonatkozó közösségi jog rendelkezései szerint. A vitatott döntés ellen többek között a szlovák püspökök is felemelték hangjukat, mondván, hogy ez növeli a jogi és a társadalmi zűrzavart a házasság meghatározását illetően, amely egy férfi és egy nő közötti egység.
Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments