Őszülés, hirtelen őszülés...

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2020. november 28. szombat

Állítólag Marie Antionette a kivégzése előtti éjszakán őszült meg teljes egészében. Kétségtelenül érdekes sztori, de mi lehet az igazság mögötte? Lehetséges ilyen gyorsan megőszülni? És ha igen, mi köze van mindennek a traumákhoz?

Mitől színes a haj?
Hajunk színét két pigment befolyásolja. Az eumelanin felel azért, hogy milyen sötét vagy világos a hajuk, a pheomelanin pedig azért, hogy milyen árnyalatú. Ahogy öregszünk, a hajhagymában lévő sejtek lassan abbahagyják ezeknek a pigmenteknek a termelését, és ezzel kezdetét veszi az őszülés. A színtelen szálak keverednek a színesekkel, majd szép sorjában egészen leváltják őket. Vannak, akiknek szinte hófehér, vakító és vékony szálú lesz az ősz verzió, mások piszkosabb, sárgásabb árnyalatot és vastag, szinte megvetemedett hajszálakat tapasztalnak.  

Az őszülés
Hajszálainknak három életciklusuk van. Egy növekedési, egy stagnálási (nyugalmi) és egy hullási fázis. Ezek a ciklusok egyénenként változó hosszúságúak, vannak, akiknek kétévente, de olyanok is, akiknek nyolcévente váltják egymást, többek között ez is a magyarázata annak, hogy vannak, akik nem tudják igazán hosszúra megnöveszteni a hajukat. A haj pigmentjei csak akkor termelődnek, amikor épp növekedési szakasz van és megállnak, amikor a stagnálás és hajvesztés fázisba lépünk. Körülbelül 10 ilyen ciklus után a pigmenteket termelő sejtek lassan leállnak a festéktermeléssel. Extrém stressz okozhat olyat, hogy egyszerre nagy mennyiségű haj éri el a telogén, azaz az elhalási szakaszt, és ezzel együtt jár egy nagyobb mértékű színes haj elvesztése. Érdekes ugyanakkor, hogy az ilyen hajvesztés kevésbé érinti az ősz, mint a színes hajat, ez pedig azt a benyomást keltheti, hogy nagyon őszülünk.

Mitől tapasztalhatunk hirtelen őszülést?
Vannak olyan kórképek, amikben hirtelen őszülést vagy az ősz hajszálak arányának növekedését tapasztalhatjuk. A canities subita nevű kórképben nem az ősz hajszálak szaporodnak el, hanem a színezett szálak hullanak ki. Az alopecia ariata nevű tünetegyüttes többek között azzal jár, hogy a haj nagyobb területeken kihullik, és utána már ősz hajszálak nőnek vissza. Mindkét kórkép kialakulhat autimmun zavarok következtében, vagyis olyan esetben, amikor a szervezet védekezőrendszere nem jól, vagy túlműködik és saját maga ellen fordul. Olyan is előfordul, hogy a túlzott immunválasz a festéktermelést hekkeli meg és csökkenti nagyon gyorsan és drasztikusan. Mivel ilyen autoimmun reakció kialakulhat extrém stressz esetén, Marie Antionette esetében példát is tudunk, amikor kapcsolat állhat fenn krízis és őszülés között.

Na de ez csak részleges, nem?
Valóban, a foltokban kihullott haj, illetve az az eset, amikor a színezett hajak kihullanak, nem ad magyarázatot a hirtelen fellépő őszülésre. Marie Antoinette esetével kapcsolatban vannak találgatások. Vannak, akik szerint a korán őszülő királyné (37 éves korában végezték ki) rabsága alatt nem tudott élni a korábban alkalmazott szépítő technikákkal, és a nagyvilágot sokkolta, amikor egyévnyi festéshiány után ősz tövekkel állt elő – vagyis nem rohamos őszülésről, csak kényszerű festésstopról volt szó.
De ez még mindig egyedi eset, és nem magyarázza meg azt, amit többen átélnek: a haj mennyisége és minősége alig változik, mindössze kimegy belőle az élet. Egy fiatal ember számára, akinek még alig volt ősz hajszála, a színezett hajszálak elvesztése majdnem az egész hajkorona elvesztését jelenti, és itt inkább kopaszodásról, mint őszülésről beszélünk.

Mégis van valami?
Igen. Bár sokáig csak sötétben tapogatóztunk, a 2012-es kémiai Nobel-díj nyertese, Robert J. Lefkowitz és csapata egereken végzett kísérleteik során rámutattak egy mechanizmusra, amelynek során a szélsőséges stressz olyan változást tud okozni a DNS-ben, ami őszüléshez vezethet. De, ahogy az ilyenkor lenni szokott, még egy sor kutatásnak kellene igazolni a felvetést, és fontos lenne, hogy megértsük a jelenség mögötti folyamatokat is.
A hirtelen megőszülés rejtélye nehezen vizsgálható jelenség, hiszen a különböző krízisek, sokkok nem jósolhatók meg előre, és azok, akik állítják, hogy valamilyen drámai esemény következtében őszültek meg, mindezzel csak akkor szembesülnek, amikor a (máig nem pontosan értett) folyamat már végbement. Mivel etikailag elfogadhatatlan lenne (és nem is biztos, hogy eredményre vezetne) embereket sokknak kitenni egy vizsgálat kedvéért, egyelőre ennél közelebb nem jutottunk a jelenséghez.
(divany.hu)