Térdig vízben

Kategória: Eheti Megjelent: 2018. március 19. hétfő

Van egy látomásos prófécia az Ószövetségben, Ezekiel könyvében, amely Jézus Krisztusban beteljesedett – pontosabban, megkezdődött a beteljesedése. Nézzük csak, hová vezet ez minket!

„Visszavezetett a templom bejáratához, és lám, víz fakadt a templom küszöbe alatt a keleti oldalon, mert a templom kelet felé nézett. A víz a templom jobb oldalán folyt le az oltártól dél felé. Kivitt azután az északi kapun és körülvezetett kívülről egészen a külső kapuig, amely kelet felé néz, és lám, víz tört elő a jobb oldalon. A férfi, akinek kezében mérőzsinór volt, kelet felé ment és ezer könyököt mért, majd átvezetett a vízfolyáson, s a víz bokáig ért. Újra ezret mért és átvezetett a vízfolyáson, s a víz térdig ért. Megint ezret mért és átvezetett rajta, s a víz a veséig ért. Ismét ezret mért, s már folyó volt, amin nem tudtam átmenni, mert a víz áradt, mély folyóvá dagadt, amelyen nem tudtam átmenni. Akkor ezt mondta nekem: Láttad ezt, emberfia? És elvezetett, majd elvitt a folyó partjához. Amikor visszatértem, lám, a folyó partján igen sok fa volt mindkét oldalon. Így szólt hozzám: „Ez a víz a keleti vidék felé indul és lefolyik Arabáig, s eljut a tengerig; amikor beleömlik, annak vize egészséges lesz. Amerre elér a folyó, minden élőlény, amely mozog, élni fog. Halak lesznek nagy bőségben, mert ahová ez a víz behatol, egészségessé lesz, és élni fog minden, ahová a folyó elér. 1artján halászok állnak. En-Gadditól En-Eglajimig hálókat vetnek ki. Olyan tömérdek és sokfajta hala lesz, mint a Nagy Tengernek. Ingoványai és mocsarai azonban nem lesznek egészségesek, hanem sógödrökké válnak. A folyó mentén, mindkét parton mindenfajta gyümölcsfa nő, amelyeknek lombja nem hull le, s gyümölcse nem fogy el: minden hónapban friss gyümölcsöt hoznak, mert vizük a szentélyből fakad. Gyümölcsük eledelül, lombjuk pedig orvosságul szolgál.” (Ez 47, 1-12)
A küszöb alatt lévő kő, a szegletkő Jézus Krisztus, a forrás pedig, ami felfakad, az Élő Víz, a Szentlélek – ez eddig elég egyértelmű. De mit jelent az „ezer könyök”, vagy „ezer lépés”, mit jelent az egyre mélyebb folyó, a nagy tenger és a sógödrök (eltekintve a közvetlen földrajzi helyektől)?
Tegyük fel, hogy az „ezer könyök” ezer évet jelent. Ez esetben a prófécia azt mutatja, hogy ennyi idő alatt Isten kegyelme a Szentlélek által, (az Egyház közvetítésével) milyen mértékig és mélységig jut el, járja át a világot. Jelenleg, kétezer év elteltével „térdig”. És valóban, ma az emberiségnek kb. negyede vallja magát kereszténynek (ahogy az ember magasságának negyede térdig ér). Most aztán, alkatunktól függően örülhetünk vagy búsulhatunk. Rossz hír ez a világvége-váróknak, mert ezek szerint még legalább kétezer év vár ránk, de jó hír nekünk, akik hisszük, hogy Isten munkálkodik a történelemben, egészen addig, amíg „Isten lesz a minden mindenben” (1Kor 15, 28).
Ahová ez az élő víz, a Szentlélek behatol, ott minden él és élni fog. A Nagy Tenger az Egyház, ami ezt az életet hordozza – komoly figyelmeztetés azonban, hogy az ingoványai és mocsarai mérgező sógödrökké válnak. Komoly figyelmeztetés ez nekünk, nehogy elszakadjunk, ne kacsintgassunk ezerfelé, mert végül csak a terméketlen gyülekezések számát fogjuk növelni. Ha azonban benn maradunk az Egyház éltető közegében, akkor életünk, szolgálatunk a szentélyből forrásozik és gyógyulást és szabadulást hoz az embereknek.
Még kétezer év legalább! Nagy biztatás ez a mi hátralévő néhány évünknek, évtizedünknek is, amit ebben a világban élünk. Van miért dolgozni, van hová előre menni!
Nem adhatjuk meg magunkat a napot történéseinek. Lehet, hogy most valami nem jól alakul. Lehet, hogy a világ sok helyén üldözik a keresztényeket. Lehet, hogy sokan csak fügefalevélnek használják a keresztény szót. Lehet, hogy mi is valamit félreértünk és csak később jövünk rá, hogy már megint bűnbánatot kell tartanunk. De a folyó halad előre, hatása mélyül, ereje növekszik és végül átjárja az egész világot.
Ebbe a folyóba, Isten kegyelmébe kell nekünk beleállnunk, ebben kell előre gázolnunk, hiszen még csak térdig ér. Van hová előre menni!
Imával és szeretettel: Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments