Mit mondana Jézus?

Kategória: Eheti Megjelent: 2017. július 31. hétfő

Tápiószentmártonban jártam, a tápiós nagytáborban. (Nagyon szép hely, fantasztikusan helyrehozták az ottani keresztény közösségek, engem is nagyon kedvesen fogadtak. Előadás, imaóra, szentmise – egy jó délutáni program… :-) ) A magyar nemzet hivatásáról, megújulásáról beszéltem, s utána egy hallgató megkérdezte: ha most megjelenne Jézus Krisztus közöttünk, magyarok között, mit mondana nekünk?

Gondolkodás nélkül rávágtam – hiszen Jézus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké, most is csak ugyanazt mondaná, mint egykor -, szóval szerintem legelőször azt mondaná: térjetek meg, mert elközelgett Isten országa! Aztán talán azzal folytatná, mintegy kifejtve az előzőeket: tartsatok bűnbánatot, és engesztelődjetek ki szívből Istennel és egymással!
Aztán azt sem túlságosan nehéz kitalálni, hogy mit tenne Ő most is: gyógyítaná a betegeket, megszabadítaná a megszállottakat, szóba állna mindenkivel, így aztán valószínűleg egyre nagyobb bajba keverné magát, egészen addig, míg..?
Ez a kérdés azonban nem csak azért érdekes, mert így találgathatunk, hogy ugyan mi lenne a sorsa közöttünk a Megváltónak: Követnék-e tömegek? Meghívnák e tévéműsorokba, beszélgető műsorokba, kikérnék-e a véleményét? Mikor válna kellemetlenné a jelenléte a baloldalnak? A jobboldalnak? A gazdagoknak és a szegényeknek? Mikor és hogyan válna egyre kínosabbá a jelenléte nekünk, keresztényeknek?
Mert azt lássuk be, hogy Jézus Krisztus ma is nagyon kellemetlen igazságokat tudna a szemünkbe mondani, pedig mi csak akkor szeretjük a kellemetlen igazságokat, ha mi mondhatjuk azokat mások szemébe. Lenne-e három éve közöttünk?
Mit mondana, mit tenne Jézus? Amerikából indult egy mozgalom – nem tudom, van-e még, fellendült vagy elsorvadt -, amelynek tagjai nagyon gyakorlatias választ akartak adni a kérdésre. Egy könyv inspirációjára igyekeztek életükben, minden döntési helyzetben feltenni maguknak a kérdést: Mit tenne Jézus? (Emlékeztetőül egy karkötőt is hordtak, rajta a kérdés angol szavainak kezdőbetűivel: WTDJ - remélem jól emlékszem, hazánkban is látni lehetett ilyet egy időben…)
Mit mondana, mit tenne Jézus? Ennek a kérdésnek akkor van igazán értelme, ha azért akarom tudni, hogy én is ugyanazt akarjam mondani, tenni. Ha ugyanis azt már tudom, hogy mit mondana és tenne – és Isten nem árul zsákbamacskát, a Szentírásban bőségesen kifejtve található, mit mond és tesz és szívesen ad tanácsot a többi emberen és az imádságon keresztül is -, akkor számomra már csak az lehet a kérdés: én mikor és hogyan tegyem ugyanezt?
A nagy szenteknek, akik teljesen el tudtak köteleződni Istennek és mindent az Ő nagyobb dicsőségére akartak tenni, egyszerű volt a válasz. Mikor? Mindig. Hogyan? Mindenhogyan, avagy, ahogy csak lehet. Mi azonban sajnos ennél bonyolultabb válaszokhoz vagyunk szokva, mert bennük a saját akaratunk (mégiscsak itt vagyunk magunknak) és Isten akarata, a régi ember és az új ember még állandó tusakodásban van. Ezért aztán sokszor megúszásra játszunk, kimagyarázásra félelemből, önszeretetből, lustaságból. Meg is látszik rajtunk…
Ahogy néztem az úszó világbajnokságot, elgondolkodtam azon, hogy ezek a sportolók napi 5-6 órákat edzenek, kíméletlenül, megállás nélkül, megfeszítve akaraterejüket, testüket-lelküket, azért a néhány rövid pillanatért, amikor a versenyen rajthoz állhatnak a győzelemért. Képzeljük el, mi lenne, ha mi ugyanilyen elszántsággal küzdenénk Isten országáért?!
Vagy inkább mégse, ne képzeljük el – az álmodozások kora lejárt -, hanem inkább kezdjük el! Tulajdonképp nekünk van a legjobb edzőnk (Isten), és a legjobb segítőink (szentek). Így aztán nem kétséges, hogy ha beleállunk a munkába, miénk a győzelem és a mennyei aranyérem.
Hogy ne csak szurkolók legyünk…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

Hozzászólások   

+1 #17 sz.f.m. 2017-08-21 20:19
Krisztus Jézus azért jött a világra, hogy a bűnösöket üdvözítse, s ezek közt az első én vagyok.

sz.f.m.
Idézet
0 #16 Veronika 2017-08-21 16:05
sz. f.m.
A keresztény tanítás szerint a társadalmi rend alapja az igazságosság és a szeretet. Isten azt várja el tőlünk, hogy igazságban éljünk és különböztessük meg az igazságot a hazugságtól, amihez a lelkek megkülönbözteté sének képessége szükséges. Úgy tűnik a keresztények ezt nem gyakorolják mert ez a képességük hiányzik. A hazugság elfogadása a gonosszal való azonosulást jelenti. Similis simili gaudet.
Ezért tart itt az ország.
Kedves név nélküli sz.f. f., köszönöm, jól vagyok, nincs gyógyulásra szükségem, akiknek gyógyulni kellene, az azok, akik egyenlőségjelet tesznek a bűnök és az erények közé, ami bűnpártolás ill. bűnszövetség.
De majd Isten elvégzi a kiválogatást ill. Ön majd tiszta tudattal különbséget tesz jó és rossz dolgok között és megítéli a cselekedeteket.
Felesleges kommentekre pazarolni az időt olyan emberekkel, akiknek nincs igazságérzetük. Az igazságot ki kell mondani. Igazság nélkül nincs szeretet. Isten gyűlöli a hazugságot, mert Ő maga az igazság.
Idézet
+2 #15 s.gyu. 2017-08-16 19:40
Kedves Margó!
Kérlek, hogy ezután is oszd meg a véleményed velünk - szerintem ez is egy jó beszélgetés és hasznára válik Veronikának is, és nekünk is. Az otthon maradt fiúról pedig írtam régebben egy novellát, és mivel szóba hoztad ezt a bibliai történetet, gyorsan vettem a bátorságot magamnak és feltettem ide a honlapra is az írást, hátha tetszik neked is...
Imával és szeretettel: Gyula
Idézet
+2 #14 sz.f.m. 2017-08-16 08:26
Kedves Veronika!

ISTEN GAZDAG ÁLDÁSÁT LELKI ÉS TESTI GYÓGYÍTÁSÁT KÍVÁNOM , A SEBZETT ÉS GYÓGYULATLAN ÉLETÉRE.

Jézus mondja: Kérlek benneteket, forduljatok vissza hozzám, forduljatok felém, és meg fogok bocsátani nektek! Tartsatok ki a szeretetben és eltöltelek áldásokkal. Legyetek igazságosak és jók egymáshoz! Szeressétek egymást! Váljatok világosságom gyermekeivé! Értsétek meg, hogy miért sújt ennyi katasztrófa benneteket! A gonoszság hozta rátok, ami lelketekben felhalmozódott. Térjetek vissza hozzám, és engedjétek, hogy Vérem megtisztítson benneteket.
http://www.tlig.org/hu/humsg/hum313.html
pax
sz.f.m.
Idézet
+2 #13 Margó 2017-08-15 06:08
Kedves Veronika!
Nagyon sok szenvedésen ment keresztül, megértem, hogy nehéz. Szinte kibírhatatlan lehetett. Nem tudjuk, mi lesz velünk a jövőben, ha körülnézünk a világban, mindenütt csak a baj, szenvedés, gonoszság látszik. Tökéletlenek az emberek, tökéletlen a politika. Kicsik vagyunk, keveset tehetünk, de legalább az emberi kapcsolatokon próbáljunk változtatni. Ha Gyula cikkeit olvassa, az látszik, hogy ő is nagyon aggódik, tisztában van a realitással, s mégis megpróbálja a lehetetlent, a szeretetföldjét megvalósítani. Igazából nagy dolgokat nem tehet, csak Istenre hagyatkozik, s teszi, amit tud. Próbálja a szeretet tüzét felszítani az emberekben, mert csak ettől változhat meg a világ. Ő magában semmi, de Isten segítségével minden lehetséges. Jó ha vannak a világban ilyen világító fáklyáink, világítótornyai nk,( ahogy a cikkében olvastam, bár ő ezt szerintem inkább Istenre vonatkoztatja) akik mutatják az utat. Mert ha azt hisszük, hogy a világ elmerül a gyűlöletben, elcsüggedünk, s mi sem tudunk többé jók lenni, s letévedünk a helyes útról. Én nagyon szomorú vagyok, amikor emberek itt egymásnak esnek. Politika miatt főleg soha nem szabad összeveszni. Olyan emberek vitatkoznak, akik egyébként semmit nem tudnak egymásról, nem ismerik a másik hátterét. teljes gondolkodásmódj át. Lehet, ha a való életben találkoznának, egész jól kijönnének egymással. Maradjon ez a szeretetföldje! Legalább ennyi legyen! Én többé nem írok hozzászólásokat . Nem akarok megbántani senkit, s félek, hogy akaratlanul is azt teszem, ha beleavatkozom ezekbe a vitákba. De a Gyula cikkeit ezután is olvasni fogom, mert szeretném látni azt a szeretetföldjét , amiről ír, s ha nem valósul meg, legalább a körvonalait az egyes emberekben, a reményt, hogy túléljek.
Még egy gondolat: a tékozló fiú esete jutott eszembe. Amikor az Atya visszafogadta őt, vajon milyen lehetett utána a család? A nagyobb fiú megbocsátott-e valaha az öccsének? Sikerült-e a szeretetet megőrizni a családban? Nehéz dolga lehet az Atyának. Nemcsak a bűneinket kell megbocsátania, még arra is figyelnie kell, hogy kijöjjünk egymással a mennyországban. Kiket engednénk be, ha rajtunk múlik? S kit enged be az Atya? Nekem, ha neheztelek valakire, mindig az jut eszembe, ha mindketten oda kerülnénk, akkor mit csinálnánk? Kerülgetnénk egymást? Azt hiszem, az Atya addig nem engedhet oda be bennünket, amíg nem tanuljuk meg szeretni egymást.Meg kell tanulnunk megbocsátani. Mindegy kinek van igaza. Szeretnünk kell egymást a nézetkülönbsége k dacára is, mert egy csapat vagyunk, Isten munkásai. Elnézést, ha a gondolataimmal bárkit is megbántottam volna. Többé nem teszem. Isten áldjon meg benneteket!
Idézet
-1 #12 Veronika 2017-08-14 21:42
Itt nem a gyűlöletről, hanem tényekről van szó. Arról, hogy Magyarország egy élhetetlen ország, nincs működő jogrendszere, minden nemzedékben megfosztják a lakosságot keservesen megszerzett vagyonától, az emberek életét átszövi a hazugság, a rablás a korrupció, a csalás. Nem a megbocsátásról van szó, bár megbocsáthatsz, de a terror iszonyát nem feleded. Egyébként az átlagemberekről volt szó, nem bíborosokról, akiknek tönkrement az egészségük ha életben maradtak egyáltalán. Szélsőséges példát hozott, mert nem a bíboros vagy más emberek szenvedésének értékét vitatom, hanem általában a magyar hatalmi irányítói és végrehajtó apparátus értékrendjéről mondtam véleményt. Természetesen itt konkrét dolgokat kellene sorolni, akár a történelemből akár a családom akár a saját életemből. Higgye el, minden hatalom diktatúra. Vannak szerencsés kivételek, akik megússzák, de vannak akik belepusztulnak. Akár lassan akár gyorsan. Ha Ön azzal egyetért, kívánom, hogy Önnek is vegyék el a vagyonát, házát, földjeit, ne is adják vissza soha, hurcolják meg emiatt, tartsák hónapokig, évekig börtönben, hogy legyen alkalma gyakorolni az elfogadást és a megbocsátást. Örüljön neki, hogy majd a gyereke sem fog örökölni, miközben idő előtt meghal, mert tönkrement az egészsége. Egy dolog, elviselni, hogy nem kerülheti ki a szenvedést, másik dolog erről jóváhagyólag és örvendezve nyilatkozni, azt éljenezni. Ha Ön ezt normálisnak és elfogadhatónak találja, az értékrendje a gonosszal azonos. Ön szerint nem elítélendő, hanem dicsőség és nem bűn lopni, rabolni, ölni, mert azt a hatalom teszi. Ezért tart itt Magyarország, mert itt az ember és az emberi élet semmit nem számít! Gratulálok. A kibicnek semmi sem drága. Ha túlélő lesz, akkor nyilatkozzon. Kívülállóként semmi sem számít, csak a gonoszság működjön. Gratulálok!
Idézet
0 #11 Veronika 2017-08-14 21:04
Kedves László! Csak azt írtam le, amit tapasztaltam.
Ön szerencsés ember, ha nincsenek rossz tapasztalatai vagy pedig egy burokban él, amelyben sem nem lát sem nem hall és nem történik Önnel semmi.
Idézet
+2 #10 Margó 2017-08-05 04:52
Gondolkodtam, Jézus vajon mit mondana. Szerintem valami ilyesmi lenne: Veled vagyok, ha nehéz a lelked, Veled vagyok életed megpróbáltatása idban. Fogd meg a kezem, s jöjj velem, felüdítem lelked. Ha fáj valami, mondd el Nekem, meghallgatlak és megvigasztallak . Tedd le elém minden gondodat, s megkönnyítem terhed. Nekem mindent elmondhatsz, örömödet, bánatodat. Veled vagyok, hiszen tudod, hogy mennyire szeretlek. Én is kérek tőled valamit: bocsáss meg azoknak, akik életed során fájdalmat okoztak, hogy gyógyíthassam szíved sebeit, s feledtethessem Veled a sok rosszat. Majd én mindent elrendezek, bízd rám magad! Légy boldog, hiszen nagyon szeretlek gyermekem.
Idézet
+1 #9 sz.f.m. 2017-08-03 19:28
Kedves Kocsis Veronika!
MA hallgattam az egyik tanúságtételt Medugorjéból, egy albán bíborosét. 28 évet ült börtönben, nagyon sokat szenvedett, most 89 éves. Látni is csoda volt mert teljes bíborosi öltözetben jelent meg. Nem volt a beszédében egyetlen hang sem, amivel vádolta volna üldözőit.
Ő tényleg megismerte a keresztet saját életében.
Talán a Mária rádió archivumából hallgassa vissza. De még valamit szeretnék írni, mégpedig azt, ahogy egy régi magyar filmben Kabos Gyula imádkozott: "És add meg nekem édes Istenem, hogy az a rettenetes gyűlölet kipusztuljon belőlem." Hogy minden baj ellenére béke tudjon lenni a szívében, ez megkerülhetetlen.

pax
sz.f.m.
Idézet
+1 #8 s.gyu. 2017-08-02 07:30
Kedves Ági! Köszönöm!
Gyula
Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés