Honlap újragombolva?

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. november 24. kedd

 

Nem tudom pontosan mikor történt, mert épp lelkigyakorlatot tartottunk Kunszentmártonban (Krisztus király uralma alatt – amúgy elég jól sikerült… :-) ) és csak hazaérve szembesültem azzal, hogy a honlapunk láthatatlanná vált! A szerver-gazda szerint feltörték és vagy tizennyolcezer kéretlen levelet (spam) küldtek ki róla, többek között szexuális szolgáltatásokat is kínálva a nevünkkel… Most ugyan helyreállítjuk az oldalt, de – mivel ez már nem az első eset -, felmerül bennem a kérdés: hogyan tovább?

2004-ben indítottuk az első honlapunkat, ez volt a Zarándok. Akkoriban még viszonylag újdonságnak számított, keresztény honlapból is kevés volt, elég gyorsan elértük a napi 1.000-1.200-as látogatottságot. Naponta frissült, volt rajta fórum beszélgetési lehetőséggel, voltak közös összejöveteleink – szép időszak volt! Aztán 2011-ben átadtam a honlapot a Zarándok Kiadóval együtt, hogy több idő maradjon a missziós munkára - ekkor készítettük el a Szeretet földje honlap első változatát. (A Zarándok ma már nem működik.)
A Szeretet földje honlap elképzelésünk szerint „széles látókörű keresztény honlap” akart lenni, amely naponta frissül és a missziós munkánk ismertetése mellett bőven merít a kultúra, tudomány és művészet világából is. Az előző honlap látogatottságát ugyan sohasem érte el, de stabil 400-as napi látogatottságot azért igen, és nekünk fontos volt, hogy ezen keresztül is kapcsolatban legyünk az emberekkel.
Közben fejlesztettük is a honlapot, igyekeztünk védekezni a „betörésekkel” szemben – ezek szerint nem túl sok eredménnyel. A szerver-gazda szerint egy ilyen felépítettségű, nagyságú, bonyolultságú honlaphoz már mindenképp szükség lenne egy rendszergazdára, ami kb. havi 15.000 Ft-os költséggel járna. (Ahhoz képest, hogy eddig itthonról, a szobámból egyedül működtettem a honlapot, ami egyébként semmilyen bevételt nem termel, ez elég szép összeg. Ahhoz mérve pedig, hogy a missziós munkánkban sok más dologra, ügyre is el tudjuk költeni ezt az évi 180.000 Ft-ot, szinte luxus.)
Érdemes feltennünk azt az egyszerű kérdést, hogy ilyen formában szükség van-e még a honlapunkra, vagy okafogyottá vált a dolog? Fejlesszünk, megszüntessünk, vagy..?
Az egyik lehetséges válasz az előre menekülés – azaz az eddigi amatőr honlapból profi honlapot, sőt portált fejlesztünk munkatársakkal, megpróbálunk bevételt generálni, támogatókat keresni, üzleti modellt felállítani, stb. Ez egy lehetséges út és ha valakinek kedve van hozzá, nyugodtan jelentkezzen! Én azonban, bevallom, ódzkodok ettől. Ez a lehetőség ugyanis már a Zarándok-nál is fennállt, ráadásul akkor Könyvkiadóként is működtünk, rendes üzleti cégként – és én pont azért váltottam, mert láttam, hogy vagy egy profi üzletet próbálok felépíteni, vagy a missziós munkát folytatom, de a kettő együtt nehezen menne. Mivel az előzőhöz nem volt elég segítségem, hátterem, és mivel a szívem egyébként is a missziós munka felé húzott, végül az utóbbit választottam. Most pedig ugyanez a választás állna előttem…
A másik lehetséges megoldás a vissza-egyszerűsödés. Az, hogy készítünk egy olyan kis honlapot, amire csak a Szeretet földje híreit és a saját anyagainkat tesszük fel. Ez sem kevés, de azért mégsem „széles látókörű keresztény honlap”…
Ma már a világhálón keresztül ömlik ránk az információ, tele van friss honlapokkal, mindenki könnyen és gyorsan rátalálhat az őt érdeklő dolgokra. A kezdeti időkhöz képest az emberek már megtanultak együtt élni a virtuális világgal (az új nemzedékek pedig egyenesen ebben élnek). Lehet, hogy amit mi eddig csináltunk, az már nem korszerű és nem szükséges.
Nos, a következő hetekben ezt emésztgetjük. Hálás szívvel köszönünk minden imát és örömmel veszünk minden hozzászólást, tanácsot, észrevételt. Soká azonban nem töprenghetünk. Azt gondolom, a következő év elejére (egy hónap!) el kell dőlnie a dolognak, hogy az új esztendőt már aszerint tudjuk tervezni, kezdeni.
Addig azonban naponta jönnek a hírek, cikkek, hiszen ha időnként láthatatlanok vagyunk is, de nem szűntünk meg, és ezt nem is tervezzük!
Imával és szeretettel: Sipos Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments