A pápa meg én

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. október 05. hétfő

Megnyugodtam. Az elmúlt időszakban és különösen a családszinódusra készülve sokfelől támadták Ferenc pápát, különösen a törvénykező lelkületűek és azok, akik már megválasztása előtt is azt terjesztették, hogy a megválasztott pápa hamis próféta lesz. Ferenc pápának a szinódus megnyitása előtt mondott beszéde azonban megmutatta, hogy ő valóban Isten embere és az egyház hű vezetője - és a krisztusi lelkiület lényege épp a hűség, tisztaság és irgalmasság csodálatos egységében mutatkozik meg.

Ferenc pápa szavai a házasság felbonthatatlanságáról: "Küldetését hűségben kell élnie, hűségben mesteréhez, hogy pusztában kiáltó hangként védje a hűséges szeretetet, és bátorítsa azt a nagyszámú családot, amelyek olyan helyként élik meg házasságukat, ahol megmutatkozik az isteni szeretet; továbbá hogy oltalmazza az élet, minden élet szent voltát; oltalmazza a házassági kötelék egységét és felbonthatatlanságát mint Isten kegyelmének jelét, valamint annak jelét, hogy az ember képes komolyan szeretni."

Ugyanakkor Ferenc pápa az igazságot és a szeretetet egységben mutatja: "Az egyháznak az a feladata, hogy küldetését igazságban élje meg, igazságban, amely nem változik a múló divatok vagy az uralkodó közvélemény szerint. Az igazságban, amely megvédi az embert és az emberiséget az önmaga körül forgás kísértéseitől, és attól, hogy a termékeny szeretetet meddő önzéssé, a hűséges egybekelést ideiglenes kapcsolatokká alakítsa. „Igazság nélkül a szeretet szentimentalizmusba süpped, és üres foglalattá válik, amely önkényesen tölthető meg. Ez végzetes veszély a szeretet számára egy igazságot nélkülöző kultúrában” (XVI. Benedek: Caritas in veritate enciklika, 3.).

Az egyháznak az a feladata, hogy küldetését szeretetben élje, szeretetben, amely nem mutogat ítélkezőn a másikra, hanem – anyai természetéhez hűen – kötelességének érzi, hogy megkeresse és gyógyítsa a sérült párokat a befogadás és az irgalmasság olajával. Az a feladata, hogy „tábori kórház” legyen, nyitott kapukkal, hogy mindenkit befogadjon, aki segítséget és támaszt keres, sőt az is feladata, hogy igaz szeretettel kilépjen kerítései mögül mások felé, hogy együtt haladjon a sérült emberiséggel, hogy az üdvösség forrásához vezesse és hozzá kapcsolja.

Ez olyan egyház, amely tanítja és védelmezi az alapvető értékeket annak elfelejtése nélkül, hogy „a szombat van az emberért és nem az ember a szombatért” Mk 2,27), és hogy Jézus azt is mondta: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket” (Mk 2,17). Ez olyan egyház, amely az igazi, a magányból kihúzni képes szeretetre nevel, és nem feledkezik meg arról, hogy küldetése arra szólítja, hogy a sérült emberiség jó szamaritánusa legyen."

Nem folytatom tovább az idézeteket, az egész beszéd elolvasható a honlapunkon is. Számomra hatalmas öröm ez a beszéd és megnyugvás - a pápa és én már megint egyetértünk.... :-) - amely meri kimondani, hogy "a szombat van az emberért" és megérti az emberek törékenységét és sebezhetőségét, s mindezt krisztusi hűséggel és szeretettel gyógyítja.

Azoknak a károgóknak pedig, akik megválasztása óta minden rosszat elmondanak Ferenc pápáról - és ami még rosszabb, terjesztenek, meghamisítva szavait és szándékait -, azt üzenném, hogy most ők tartsanak bűnbánatot, legyenek alázatosak és engedelmesek és éljék meg azt, amiről annyit beszélnek: a hűséget, tisztaságot és szeretetet az egyház és vezetője iránt.

Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments