Húsvéti csoda – Életjelet adott a kétéves Dylan, amikor le akarták venni a lélegeztetőgépről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. április 07. szombat

Két évvel ezelőtt Angliában le akarták venni az őt életben tartó gépekről a tüdőrák egy ritka formájában szenvedő kisfiút. Szülei az utolsó pillanatban vették észre, hogy a kómában lévő gyermek életjeleket ad.

A jelenleg négyéves Dylan Askinról az orvosok megállapították: teljesen meggyógyult. Legyőzte a tüdőrák egy nagyon ritka formáját, amely két évvel ezelőtt majdnem a halálát okozta. Ami az elmúlt napokban felszínre hozta a történetet, az Alfie Evans esete volt, akinek érdekében Ferenc pápa Twitter-üzenetet is tett közzé. Ráadásul a csodás gyógyulás éppen húsvétkor kezdődött, 2016-ban.

Az angliai Derby tartományból, Shelton városából származó Dylan 2015 végén került kórházba légzési problémák miatt. Az orvosok Langerhans-sejtes histiocytosist diagnosztizáltak nála, a betegség megtámadta a tüdejét. Nehezen lélegzett, végül egy tüdőgyulladás súlyosbította az állapotát, kómába került. A nottingham-i Queens Medical Hospital orvosai nem láttak esélyt a felépülésére, a szülők ezért beleegyeztek a fájdalmas döntésbe: 2016. március 25-én lekapcsolják Dylant a gépekről. Éppen nagypéntek volt. A szülők úgy döntöttek, megkereszteltetik Dylant, mielőtt lekapcsolják a gépekről. Összegyűlt az egész a család a kórházi ágy körül, hogy végső búcsút vegyenek tőle. A kórházban előkészítették a gépekről való lekapcsolást, ám abban a pillanatban a szülők a gépeken az agyi aktivitás erősödését vették észre, ezért az orvosok félbeszakították a folyamatot. Dylant ezt követően még hetekig az intenzív osztályon kezelték, majd 2016 júniusában haza engedték. A kezelés még hosszú ideig eltartott, de a gyermek ma már egészséges.

A kisfiút szülei azóta úgy hívják: a mi húsvéti csodánk. A szülők a rákbeteg gyermekek és szüleik megsegítésére létrejött a Clic Sargent egyesület támogatói lettek.

Angliában sokan azt remélik, hogy hasonló csoda történik a liverpooli kórházban kezelt Alfie Evans estében is, aki egy ismeretlen agyi betegségben szenved, mely az orvosok szerint gyógyíthatatlan. A szülők bírósághoz fordultak, de elutasították a kérelmüket, és felhatalmazták a kórházat a gépek kikapcsolására. Szombaton több ezren vonultak Liverpool utcáira azt kérve, hogy a kisfiú ne az orvosi döntés miatt haljon meg, hanem kezeljék őt egészen e természetes halálig. Az orvosok annak érdekében döntöttek a gépek lekapcsolása mellett, hogy a gyermek ne szenvedjen tovább, a szülők számára azonban a döntés egyet jelent a halálos ítélettel.

Alfie esete a szintén angol Charlie Gard történetéhez hasonló: a halálos beteg kisfiú 2017 júliusában halt meg, miután levették a lélegeztetőgépről – szülei akarata ellenére. A tizenegy hónaposan elhunyt Charlie egy hónapig állt a szülői jogokról és az emberi életről szóló jogi vita középpontjában. A Charlie Gardot kezelő Great Ormond Street kórház orvosai szintén bírósághoz fordultak, hogy elérjék az életben tartó kezelés befejezését, s azzal érveltek, hogy a kezelés folytatása nem szolgálja a gyermek érdekét.

Alfieval ellentétben Charlie betegsége esetében fennállt egy alternatív, kísérleti stádiumban lévő gyógymód lehetősége, azonban a gyermek állapota olyan súlyos volt, hogy az orvosok úgy vélték, nem alkalmazható. Az Alfiet sújtó rejtélyes betegségre az orvostudomány jelenleg nem ismer gyógymódot.

Forrás: Avvenire.it; Aleteia.org

Fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments