A legboldogabb országok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. március 15. csütörtök

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának jelentése 156 országot rangsorolt a lakosainak boldogságérzete alapján. A boldogságindex megállapításánál figyelembe vették többek között a GDP-t, a várható élettartamot, hogy a lakói mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, illetve mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Ezek alapján a világ tíz legboldogabb országa:
1. Finnország
2. Norvégia
3. Dánia
4. Izland
5. Svájc
6. Hollandia
7. Kanada
8. Új-Zéland
9. Svédország
10. Ausztrália
A kemény telekkel mit sem törődő finnek szerint a legjobb dolgok közé az országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük tartozik, írja az MTI is a 170 oldalas jelentés alapján. Bár 2012 óta készülnek ezek a jelentések, idén vizsgálták először 117 ország bevándorlóinak boldogságát is: ez alapján is Finnország végzett az első helyen.
Magyarország a lista 69. helyén áll, tavaly a 75. helyet szereztük meg.
A világ legboldogtalanabb országa ezúttal Burundi lett, amit a tavalyi ranglista utolsó helyén álló Közép-Afrikai Köztársaság követ, majd Dél-Szudán, Tanzánia, Jemen, Ruanda, Szíria, Libéria és Haiti következik.
(index.hu)

You have no rights to post comments