Ezt ismételte: „Jézus, Mária, Jézus, Mária” – Egy szemtanú vallomása Szent Pio atya haláláról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. március 01. csütörtök

1968. szeptember 22-ről 23-ra virradó éjjel a San Giovanni Rotondóban lévő kapucinus kolostor 1-es számú cellájában, ahol Pio atya élt és meghalt, mások is voltak. Az Aleteia nemzetközi katolikus portál felidézte az egyik szemtanú vallomását a szent szerzetes haláláról.

Az egyik jelenlévő Pio Miscio volt, a Casa Sollievo della Sofferenza, a Pio atya által alapított kórház ápolója, aki akkor éppen szolgálatban volt. Miscio egy orvossal, Giovanni Scaraléval együtt rohant éjjel a kolostorba egy lélegeztetőkészülékkel, hogy segítsék a szent életű kapucinus szerzetes légzését. „Pio atya doktor Scarale karjaiban halt meg” – idézte fel később megindultan Pio Miscio.

Éjjel két óra körül járt az idő. Pio atya cellájában ott volt a szerzetes személyes orvosa, a kolostor elöljárója és néhány rendtestvér. Pio atya egy karosszékben ült; nehezen lélegzett és nagyon sápadt volt.

Scarale doktor kivette a csövet a szerzetes orrából, és az arcához tartotta az oxigénmaszkot. Pio Miscio némán figyelte a drámai jelenetet. „A fűtőtest mellett voltam. Minden figyelmemet ezeknek a pillanatoknak szenteltem, de nem csináltam semmit” – idézte fel az utolsó perceket az ápoló. Mielőtt elvesztette az eszméletét, Pio atya ezt ismételte: „Jézus, Mária, Jézus, Mária”, de anélkül, hogy hallotta volna, mit mond az orvos. A tekintete elrévedt az ürességben. Amikor elvesztette a tudatát, „Scarale doktor többször próbálta újraéleszteni, de sikertelenül”.

Amint Pio atya meghalt, egy nővér visszahívta a kórházba Pio Misciót, mivel ő volt az egyetlen férfi ápoló a műszakban. Vissza is indult, hogy elvégezze a munkáját. Útközben találkozott egy újságíróval, aki érdeklődött a szent életű szerzetes felől. „Így szóltam: mit is mondhatnék, most egyáltalán nem tudok gondolkodni.” Misciót nagyon megrázta Pio atya halála.

Már csak Pio Miscio és Giovanni Scarale élnek azok közül, akik jelen voltak Szent Pio halálakor.Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír
(sza)