Csoda történt VI. Pál közbenjárására

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. február 08. csütörtök

A Szentek Ügyei Kongregációjának bíborosai és püspökei február 6-án egyhangúlag elismerték a csodát, amely VI. Pál szentté avatásához vezethet:

Egy Amanda nevű veronai kislányról van szó, akiről magzatkorában, az édesanya terhességének tizennegyedik hetében megállapították az orvosok, hogy nagyon csekély vagy semmi esélye sincs arra, hogy megszülessen, és a terhesség az édesanya életét is veszélyezteti: a magzatburok megrepedt, a magzatot borító amnionfolyadék (magzatvíz) nagymértékben hiányzott.


Édesanyja barátnője ismert egy orvost, aki VI. Pál nagy tisztelője volt, és az ő hatására azt javasolta neki, menjen el a bresciai Concesióba, és kérje Montini pápa közbenjárását. Giovanni Battista Montinit nem sokkal korábban, 2014. október 19-én avatta boldoggá Ferenc pápa a rendkívüli családszinódus végén. Az édesanya elment VI. Pál szülőhelyére, hosszan imádkozott a Santa Maria delle Grazie-kegyhelyen a szent életű pápa közbenjárását kérve. A következő orvosi vizsgálatok megmagyarázhatatlan módon azt az eredményt adták, hogy a magzat teljesen egészséges, a probléma megszűnt. A kislány 26 hét és 4 napra született 2014. december 25-én, ma már hároméves, egészséges.

A teológiai bizottság után a Szentek Ügyeinek Kongregációja bíborosai és püspökei is megállapították, hogy megvan a szentté avatáshoz szükséges két elem: egyértelműen csak VI. Pál közbenjárásáért imádkozott az édesanya és a gyógyulás tudományosan nem magyarázható.

A csoda magzati korban történt éppen annak a pápának a közbenjárására, aki az élet és a család védelmezője volt, és akinek Humane vitae kezdetű enciklikáját Ferenc pápa prófétainak nevezte.

A boldoggá avatáshoz szükséges csoda is egy magzattal történt, 2001-ben Kaliforniában. A magzat hólyagján mutattak ki rendellenességet, folyadékot láttak a hasában, és kevés volt a magzatvíz is. A diagnózis azt mondta ki, hogy a magzat el fog halni az anyaméhben, vagy olyan súlyos rendellenességgel születik, ami miatt inkább a terhesség megszakítását javasolták az orvosok. Az édesanya nem az abortuszt választotta. Egy olasz apáca adott neki egy képet Montiniről, odaadta neki a pápa ruhájának egy kis darabját, és arra buzdította, imádkozzon a közbenjárásáért. A gyermek egészségesen született meg.

A Szentek Ügyei Kongregációjának döntése után Angelo Amato bíboros, a dikasztérium vezetője beszámol Ferenc pápának a határozatról, majd elkészítik a szenttéavatási dekrétumot. Végül Ferenc pápa tűzi ki a szentté avatás dátumát: feltételezhetően az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus idejére, amely idén október 3. és 28. között zajlik Rómában, és amelynek kezdeményezője éppen VI. Pál volt.

Forrás: Avvenire.it

Fotó: Avvenire.it; Larena.it

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments