Hogy került erre a hegyre hatvanezer kereszt?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. január 18. csütörtök

Bizarr látvány a nagyjából tíz méter magas domb telis-tele kisebb-nagyobb, fából, fémből, kőből vagy akár műanyagból készült kereszttel. Mivel pedig egyre több zarándok és érdeklődő keresi fel ezt a különleges helyet, a keresztek száma is csak növekszik. A hálából vagy valamilyen kívánság teljesülésének reményében állított keresztény szimbólumok mellé sokan rózsafüzéreket, szobrokat, imákat is helyeznek.

Hogy miként jött létre Litvánia negyedik legnagyobb városa, Siauliai közelében (a várostól kb. 12 kilométerre északra) a Keresztek hegye, a múlt homályába vész. Az egyik legenda szerint a 19. század közepén a környék egyik lakója súlyosan megbetegedett, és
fogadalmat tett, hogy ha meggyógyul, keresztet emeltet a hegyen.
Egy másik verzió szerint ezen a dombon temettek el néhány felkelőt, akik 1831és 1863 között szítottak lázadást az orosz cár ellen, és az ő emlékükre emeltek itt először keresztet.

A szovjetek nem tudták elpusztítani
A harmadik variáció szerint egy aggódó apa emeltetett keresztet a dombon a gyermeke felépüléséért, a negyedik feltételezés szerint pedig 300 évvel ezelőtt két herceg pereskedett egymással, és a győztes fél emeltette ezen a helyen az első keresztet. Akárhogy is, a Keresztek hegye a litván történelem részévé, a nemzeti identitás szimbólumává vált.
A szovjet megszállást követően a litvánok az ellenállásuk jeleként kezdtek kereszteket állítani, amit a szovjet rezsim természetesen megpróbált megakadályozni. 1961-ben több mint kétezer keresztet semmisítettek meg, majd
ezt a pusztítást három másik követte 1973-tól 1975-ig.
A litvánok azonban minden egyes alkalommal újabb és újabb kereszteket emeltek a nemzeti ellenállás szimbólumaként.
Ma már több mint hatvanezer kereszt magasodik a dombon, és a számuk egyre nő. 1993 szeptemberében II. János Pál pápa is felállított itt egy nagy fakeresztet, és a hit melletti kitartás nemes példájának nevezte a Keresztek hegyét.
(origo.hu)

You have no rights to post comments