Katolikus segélyszervezetek mentik a hajléktalanokat az egyesült államokbeli rekordhidegben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. január 09. kedd

A katolikus szeretetszolgálatok munkatársai járják a városokat, hogy fűtött helyre vigyék a rendkívül zord időjárásban életveszélyben lévő hajléktalanokat az Egyesült Államokban. A rekordhideg és az erős havazás miatt a múlt héten repülőjáratokat töröltek, kényszerszünetet hirdettek az iskolákban és munkahelyeken az Egyesült Államok számos vidékén.

Vannak azonban, akiknek nemcsak kényelmetlenséget jelent a rendkívüli hideg, hanem az életüket veszélyezteti. A Catholic Charities ernyőszervezet fogja össze az USA különböző területein szolgáló katolikus segélyszervezeteket, kezdeményezéseket. A több nagyvárosban működő szervezet chicagói munkatársai folyamatosan járják a várost, és melegedőhelyekre szállítják a hajléktalanokat a súlyos mínuszokban. Kristine Kappel kommunikációs igazgató elmondta: három-öt mozgó gondozóállomásuk az év minden napján, 24 órában járja az utcákat, ők viszik fűtött helyre a rászorulókat, akik száma több száz is lehet egy-egy keményebb napon. Chicagóban a hajléktalanok bármelyik kórházban, tűzoltó- vagy rendőrállomáson kérhetik, hogy hívják fel a Catholic Charities segélyhívó számát, és a szervezet munkatársai biztonságos helyre szállítják a segítségre szorulót. A mozgó állomások felszereltsége lehetővé teszi, hogy rögtön ellenőrizni tudják, melyik menhelyen, illetve szállón, és milyen feltételekkel tudják fogadni a rászorulót. Kristine Kappel – aki bár kommunikációs igazgató, maga is teljesít szolgálatot a mozgó állomásokon – elmondta, hogy gyakran élnek át megrendítő, lelket megérintő pillanatokat; munkatársaik nagy részvéttel fordulnak hajléktalan testvéreik felé, akiktől nagy hálát kapnak viszonzásul. 

A „bombogenezis” szakkifejezéssel emlegetett erős óceáni vihar múlt héten érte el a keleti partvidéket, 80 kilométer per órás szeleket, méteres havat és kíméletlen mínuszokat hozva magával. Iskolákat zártak be; sok ezer otthonban szünetel az áramszolgáltatás, több száz repülőjáratot töröltek. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy ne induljanak útnak autóval, és ne tartózkodjanak hosszabb ideig az utcán. Több államban is rendkívüli állapotot hirdettek.

Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot – számolt be január 4-én az MTI –, mindenütt heves viharok, a keleti partvidéken „bombaciklonnak” elnevezett viharzónák terjeszkednek. Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában három évtizede nem látott hóesés volt. A déli államok nagyvárosai – például Savannah, Charleston – 12-15 centiméteres hó alatt vannak, Marylandben a tengerparti üdülőhelyeket derékig érő hó borítja. Larry Hogan marylandi kormányzó csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett az állam keleti megyéiben, a Chesapeake-öböl felett átívelő, forgalmas hídon a havazás és a sűrű köd miatt forgalomkorlátozást rendeltek el, Baltimore kikötőjébe nem hajózhatnak be teherszállító hajók. Az Atlanti-óceán hullámait hurrikánerejű szél emelte hét méter magasra, Floridától Marylandig. Mississippi legnagyobb városában, Jacksonban a hidegtől eltörtek a vízvezetékcsövek, a városban nincs víz, több nagyvárosból a hó súlyától leszakadt vezetékekről, áramszünetekről érkeztek jelentések. A floridai Orlandóban lezárták a Disney World szórakozóparkját, Észak-Karolina egyik állatkertjében az afrikai elefántokat, oroszlánokat és gorillákat meleg helyre menekítették.

Hó alá került New York, Boston és a keleti partvidék valamennyi települése, a meteorológusok a térség tizennyolc nagyvárosában rekordhideg érkeztét jósolták, ami be is következett. New York és Boston között ritkították a vasúti járatokat, Washington DC és a virginiai Norfolk kikötője között pedig csütörtöktől egyáltalán nem jár a vonat. A nagy repülőtereken, mint például a bostoni Logan nemzetközi reptéren vagy a New York-i LaGuardia légikikötőben járatok ezreit törölték, sok kisebb repteret lezártak.

A szövetségi államok vezetői és a helyi tisztségviselők arra szólították fel a lakosságot, hogy készüljön fel élelmiszer-tartalékokkal, áramszünet esetére gyertyákkal és elemlámpákkal. „Kormányzójukként könyörgök Önöknek, hogy maradjanak otthon” – ezekkel a szavakkal kezdte nyilatkozatát Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója. Arra kérte a kicsiny keleti parti állam lakóit, hogy az óránként 110-120 kilométeres sebességgel süvítő szél miatt is maradjanak otthon. Figyelmeztetett, hogy Rhode Islandben várhatóan ötvenezren lesznek kénytelenek áram és fűtés nélkül tölteni az elkövetkező napokat.

Forrás: Catholic News Agency; MTI

Magyar Kurír
(vn)