A Fülöp-szigeteken állami ünneppé nyilvánították a Szeplőtelen Fogantatás napját

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. január 04. csütörtök

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államelnök aláírta a törvényt, melynek értelmében a 85 millió katolikus hívőt számláló országban a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe, december 8-a állami ünnep, munkaszüneti nap lett.

A szigetország parlamentje 2017. május 2-án hagyta jóvá az indítványt; a felsőházi szenátus december 11-én mondott igent az új ünnepnapra. Rodrigo Duterte elnök december végén látta el kézjegyével a törvényt, mely a hivatalos közlönyben való megjelenése után tizenöt nappal lép érvénybe – adta hírül az AsiaNews katolikus hírügynökség. 

Ramon F. Santiago, a Házaspárok Krisztusért civil katolikus mozgalom vezetője kijelentette: „Az elnöki rendelkezés jogos elismerése a Szűzanyának, aki Fülöp-szigetek patrónája.” Bambi Suguitan Lozano, a manilai érsekség Szent Rókus-plébániájának világi vezetője, egyike a népi kezdeményezés szorgalmazóinak, így nyilatkozott: „Boldog vagyok, hogy az államelnök figyelembe vette a ország lakóinak szeretetét a Boldogságos Szűz Mária iránt.” Slym Villegas neves ortopéd szakorvos szerint „ezt a döntést már sokkal korábban meg kellett volna hozni. Ha megünnepeljük a halottak napját és a hősök napját mint nemzeti ünnepet, akkor hasonlóképpen kellett volna eljárni a Szűz Mária szeplőtelen fogantatása esetében is. Teljesen jogos, hogy ez a nap most nemzeti ünnep lett. Ezen a módon fejezzük ki hálánkat és tiszteletünket Szűz Mária iránt”.

Ferenc pápa két évvel ezelőtt, 2015 január közepén tett látogatást a Fülöp-szigeteken. A Szentatya által bemutatott emlékezetes manilai szentmisén az óriási vihar ellenére 7-8 millió hívő vett részt. Az országnak akkor 98 millió lakosa volt – ma 103 millió. A katolikusok az ország népességének 82 százalékát alkotják, számuk körülbelül 85 millió. A Szűzanya iránti eleven és a szív mélyéből fakadó szeretet jellemzi a Fülöp-szigeteken élőket: így a mostani törvényt megelőzően a tanítás és a munka félbeszakításával gyakorlatilag az egész ország részt vett az ünnepi szentmiséken és Mária-köszöntőkön.

A manilai székesegyházat alapításakor, 1581-ben a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére emelték: eredetileg bambuszrudakból és pálmalevelekből állt, és bár nyolcszor is átépítették, titulusa ugyanaz maradt. Ez az első Fülöp-szigeteki templom, amelyet – a lateráni Szent János-székesegyház szerepéhez hasonlóan – a következő felirat díszít: „Fülöp-szigetek minden templomának anyja”. Az ország „máriás lelkületét” azonban a madhui Miasszonyunk-kegytemplom jelenti, emlékét őrizve annak a hatszáz bennszülött katolikus keresztény vértanúnak, akiket ott öltek meg a hitük miatt 1544-ben. Két évvel ezelőtt Ferenc pápa is felkereste a madhui Miasszonyunk-templomot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír