Csökken az IQ-nk a technológia miatt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. január 03. szerda

Egyre jobban csökken a fejlett európai országokban élők intelligenciaszintje egy elsősorban Skandináviát és az Egyesült Királyságot vizsgáló új kutatás szerint – írja a Euronews.

Az Intelligence szaklapban megjelent tanulmány szerint a fejlett országokban az 1900-as évek közepétől megfigyelhető növekvő tendencia az 1990-es évek közepén megbicsaklott, azóta az IQ-szint inkább csökkenést mutat.
Michael Shayer, a tanulmány egyik társszerzője a lapnak azt mondta: 1995 óta „széles körű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére-gondolkodására is, és ez évről évre meghatározóbb lesz”. Szerinte ez a változás a technológia fejlődése, elsősorban a kommunikáció módját teljesen átalakító játékkonzolok és okostelefonok megjelenése.
A csökkenés még a felméréseken hagyományosan jó eredményeket elérő skandinávoknál is tapasztalható, és bár a mértéke ma még elenyésző, a kutatók szerint hosszú távon komoly problémát jelenthet: ha a tendencia folytatódik, harminc év alatt a finneknél például 7,49, a dánoknál 6,48, a norvégoknál 6,5 pontos csökkenés mehet végbe.
Úgy tűnik, hogy azok a tényezők, amelyek annak idején az IQ növekedését segítették elő, elvesztették hatásukat – mondta a másik társszerző, James Flynn.
(index.hu)