Radikális csökkenés után folyamatos emelkedés

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. december 17. vasárnap

Az 1990-es évek közepétől radikálisan csökkenni kezdett a házasságkötések száma Magyarországon. A 2010 és 2016 közötti időszakban ugyanakkor folyamatosan és jelentősen, csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma. Mi történhetett?

2010–2016 között folyamatosan és jelentősen, csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma. Hasonló jelenség utoljára a második világháborút követően fordult elő a hazai házassági mozgalom történetében - olvasható a KSH elemzésében.
A statisztikai hivatal kiadványa az elmúlt évek emelkedésének demográfiai háttértényezőit veszi górcső alá mindazon mutatók és változók felhasználásával, amelyekkel a házasságkötések, illetve az abban részt vevő házaspárok jellemezhetőek.
Az elmúlt néhány év házasságkötéseit a hosszabb távú trendek és jellegzetességeik tükrében vizsgálva feltárhatóak azok a változások, amelyek a házasságra lépő párok életkorában, korábbi családi állapotában, a már életben levő gyermekeik számában, iskolai végzettségében, területi különbségeiben és más demográfiai sajátosságaikban végbementek.

Esélyek
1990-ben az első házasságkötések intenzitásának tartós megmaradása mellett 100 nő közül 77 kötötte volna meg első házasságát, az évtized második felétől azonban 50 alá esett a mutató, végül 2010-ben érte el mélypontját, amikor a húsz évvel azelőtti értéknek csaknem felére, 39-re csökkent. Innen indult meg egy kezdetben lassú, majd az elmúlt három évben egy intenzív emelkedés, aminek eredményeként 2010 és 2016 között 39-ről 66-ra emelkedett a mutató értéke. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt 25 évet tekintve ez a legmagasabb érték.

Mélyrepülés
A válások számának alakulása is kedvezőtlen képet mutatott. A válások növekvő száma az 1980-as évek második felében tetőzött, amikor évenként csaknem 30 ezer házasságot bontottak fel a bíróságok. A házasságok mérlege az 1990-es évek végén érte el negatív egyenlegének maximumát, amikor évente közel 40 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi létrejött.
Az ezredfordulót követően jelentősen javultak a halandósági viszonyok mindkét nem esetében, emelkedett a születéskor várható átlagos élettartam. Ez mérsé-kelte az özvegyüléssel megszűnt házasságok számát, és a 2000-es évek második felétől a válások száma is határozottan csökkenő irányzatot vett.
A házasságok negatív mérlege mégsem mutatott jelentős javulást, ebben viszont már kizárólag a házasságkötések mélyrepülése játszotta a meghatározó szerepet. 2010-ig évenként 30–35 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi házasságkötés által létrejött. A 2010-es év negatív rekordot hozott a házasságok mérlegében. Ez volt az egyetlen év, amikor kétszer annyi házasság szűnt meg özvegyülés és válás miatt, mint amennyi újonnan létrejött; ami korábban soha nem fordult elő.

(inforadio.hu)