Szörnyű állapotban van az Északi-sark

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. december 16. szombat

Minden eddiginél gyorsabban olvad az Északi-sark állandóan fagyos földje, a permafroszt. Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kedden bemutatott jelentése, az Arctic Report Card azt írja: 1500 éve nem volt rá példa, hogy ilyen gyorsan felmelegedjen a sarkvidéki tengerek vize, és ilyen mértékben olvadjon a tengeri jégtakaró.

Az Északi-sark körüli tengeri jég területe idén minden eddiginél kisebbre zsugorodott. Alighanem ez a modern kor második legmelegebb éve az igencsak sérülékeny Északi-sarkvidéknek. A szakértők szerint egyre több jel utal arra, hogy a sarkvidék ökoszisztémája egy új normát ért el: állandósult a helyzet, hogy a felmelegedés kétszerese a világátlagénak, és aggasztó ütemben olvad a jég.
A folyamatos melegedés károsíthatja a Bering-tenger északi részén lévő értékes halászterületeket. A permafroszt olvadása veszélyeztetheti az utakat, otthonokat és az infrastruktúrát, nagy magasságokban növeli az erdőtüzek kialakulásának veszélyét.
Bár 2017-ben kevesebb melegrekord dőlt meg, mint 2016-ban, az Északi-sarkvidék nem mutatja jelét annak, hogy újra olyan stabilan fagyott régióvá válna, mint amilyen évtizedekkel ezelőtt volt.
Ami az Északi-sarkon történik, nem marad az Északi-sarkon, befolyásolja a bolygó többi területét is. Óriási befolyása van a világra – mondta Timothy Gallaudet, a NOAA vezetője.
(MTI, index.hu)